Коронавирусът взе втора жертва у нас. Това е съпругът на 66-годишна жена, която бе първата починала от заболяването в България.  И двамата бяха настанени в „Пирогов“. „След продължителни реанимационни мероприятия е починал 74-годишният мъж, който бе хоспитализиран в „Пирогов“, съобщи Министерството на здравеопазването.

„Към момента има 10 потвърдени нови случая. Така 41 вече са заразените от коронавируса български граждани, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб за борба със заболяването.

Той обяви, че заразените са в различни възрастови групи – някои са роднини на вече установени с Ковид-19, но други възникват съвсем неочаквано.

„Засега смятаме, че сме все още долу ниско в кривата“, определи общата обстановка Мутафчийски. Според него пикът тепърва предстои.

„Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища“, каза по-рано Мутафчийски.

„България е на прага на избухване на броя на случаите от заразени с коронавирус, пикът предстои. Целта е епидемията да протича по-бавно и да намалим натиска върху здравната система“, каза Мутафчийски по повод решението за въвеждане на извънредното предложение и строгите мерки.

На сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19. Информацията е достъпна ТУК

Facebook Twitter Google+

0 Коментара