Компаниите, които доказано са засегнати от извънредното положение заради коронавиуса, да могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за субсидиране за покриване на 60% от заплатите на служителите им за срок от един месец. Такава мярка ще предложи финансовият министър Владислав Горанов . Идеята е фирмите, които са засегнати от ограниченото потребление да отложат съкращаване на служители, като им бъде предоставено 60% от възнаграждението на тези служители.

Това е само част от социално-икономическите мерки, които ще предприеме правителството във връзка със строгите мерки заради коронавируса, които ще засегнат силно бизнеса.

По 1000 лв. пък ще получи всяко медицинско лице, което е на първа линия на борбата с коронавируса – лекари, медицински сестри, лаборанти, обяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента Румен Радев.  „От утре ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от ОП „Развитие на човешките ресурси“ за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия – лекари, медицински сестри, санитари, служители на спешна помощ и РЗИ 1000 лв. към месечното възнаграждение. Отделно ще могат да се използват за оборудване, консумативи, транспорт между болничните заведения“, съобщи и социалният министър Деница Сачева.

Предлага се още удължаване на срока за годишното счетоводно отчитане до 30 юни., а до 30 юни се удължава и срокът за първите вноски по местни данъци и такси и ползването на отстъпка при изцяло платени задължения.

Ще бъдат ограничени полети от Италия и Испания. Всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат поставени под карантина.

Случаите на коронавирус у нас към момента са 51.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара