Противовъзпалителните лекарства, които масово се употребяват без рецепта, могат да влошат състоянието на пациенти с коронавирус, обявиха френските власти.

Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран, който е невролог, каза: „Приемът на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, кортизон и др., може да бъде фактор за влошаване на инфекцията. При висока температура, пийте парацетамол. Ако вече приемате противовъзпалителни медикаменти, консултирайте се с вашия лекар“.

Такива лекарства са например често използваните нурофен и диклофенак. Ибупрофенът и кортикостероидите действат противовъзпалително, а при вирусна инфекция възпалението е естествена реакция на организма и трябва да се внимава при потискането му.

Според медици противовъзпалителните лекарства са известен риск при заразни заболявания, тъй като потискат реакцията на имунната система. Министерството на здравеопазването на Франция препоръчва парацетамол, тъй като „той сваля висока температура без да противодейства на възпалението“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара