Приеха нови мерки срещу ковид в София. Столицата премина в т.нар. Етап 3 на новия план за справяне с COVID-19. Част от мерките ще влязат в сила от 24 понеделник, а други – от 27 януари. Това решение е взето на заседанието на Областният съвет по здравеопазване.

  • обектите и дейностите с обществено значение ще работят на 50% от капацитета си
  • въвежда се работно време до 22:00 часа и задължителен зелен сертификат за казина, заведения за хранене и развлечение, кина, театри и др.

Режим на обучението за учениците от 1 до 12 клас от 24 януари:

  • Присъствено обучение за децата от 1 до 4 клас
  • Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в обучение в електронна среда
  • Учениците от 7, 10 и 12 клас ще се обучават присъствено до 31 януари

Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни места.

„Болниците „Пирогов“, „Токуда“ и Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация – едното от двете реанимационни легла в Педиатрията е заето, скоро се очаква и второто. В „Пирогов“ също има само едно реанимационно легло за деца“, заяви областният управител на София Иван Кючуков.

„Проф. Червенякова от Инфекциозна болница декларира, че няма да бъде върнато нито едно дете, както и нито един възрастен, така че се надяваме да няма проблеми при приемането на пациентите“, увериха от областният щаб.

Над 5 000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с COVID-19 от началото на седмицата.

„Към днешна дата очакваме решението и на МОН за зимната ваканция на децата, която се надяваме да бъде от порядъка на 10 дни. Решението ни е в този епидемиологичен период е всяка сряда от 13:00 часа да провеждаме онлайн заседание и след това ще ви информираме за предприетите мерки и решения на този онлайн щаб“, посочи Кючуков.

„Трябва да вземем тези мерки, за да се опитаме да прекършим гръбнака на COVID-19 в началото, защото смея да твърдя, че ние сме в началото на проблема“, добави той.

По думите му все още не е ясно дали моловете попадат в групата на обектите, за които ще важат новите мерки.

„Почти всички области в България са в тъмночервено. Логично е и другите области да преминат към подобен род мерки“, изрази мнение Кючуков.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара