Напълняхте, защото не тренирате достатъчно или не се храните правилно? Или може би качването на килограми няма връзка с това? Предлагаме ви няколко съвета какви медицински прегледи да си направите, ако искате да отслабнете и планирате диета и фитнес.

Ехокардиография

Ако възнамерявате да отслабнете сериозно, е изключително важно да оцените състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Факт е, че когато сме гладни или просто ядем значително по-малко от обикновено, тялото започва да преработва своите резерви – мастната тъкан. Това, разбира се, е страхотно, но за да транспортирате тази храна до правилните места, тя трябва да бъде „опакована“ в специален протеин, наречен липопротеин. И тъй като гладуващият организъм няма достатъчно протеини, е необходимо да се пестят и „увиват“ мазнините в липопротеини с ниска плътност (LDL) – вещество, известно като „лош холестерол“. Размерът и транспортният капацитет на LDL частиците са много по-високи от тези на „добрия холестерол“ (LP с висока плътност), но много опасни за сърдечно-съдовата система. За да разберете с каква скорост вие лично трябва да отслабнете, имате нужда от този преглед.

Оценка на инсулиновата резистентност

Колкото по-висока е инсулиновата резистентност, толкова по-трудно е да отслабнете и толкова повече е застрашено здравето ви. Защо? Хормонът инсулин е самият „ключ“, който осигурява проникването на глюкозата от кръвоносната система в клетките на тялото. Тоест, благодарение на него, освен всичко друго, тялото извлича енергия от храната. Но се случва механизмът да се развали и клетките да спрат да се „отварят“ в необходимата степен. И тогава започва следното: гладуващите клетки (в края на краищата те не са получавали достатъчно глюкоза) изискват все повече и повече храна; човек яде, но не се насища, въпреки че в кръвта се образуват още повече глюкоза и инсулин. Тези излишъци стават мазнини. Кое точно при формирането на синдрома на инсулинова резистентност е причината и какво е следствието, учените все още не са напълно наясно. Но беше установено, че при дебели мъже с телесно тегло 35-40% над нормата, чувствителността на тъканите към инсулин е намалена със същите 40%.

Омагьосан кръг, но има изход от него. Инсулиновата резистентност е лечима. Това ще изисква не само лекарства, но и индивидуално разработена диета с ниско съдържание на бързи въглехидрати, както и физическа активност: глюкозата се използва добре в работещите мускули.

Ехорграфия на коремните органи

Най-важното, което ни интересува, е състоянието на черния дроб. С годините в мастната тъкан се натрупват токсични вещества от водата, храните, лекарствата и хранителните добавки. И когато отслабваме, черният дроб е този, който поема основния удар: именно той трябва да преработи лавината от токсини от отиващата си мастна тъкан. Самото изхвърляне на мазнините става през черния дроб. Не забравяйте да проверите състоянието на този важен орган, преди да започнете борбата с наднорменото тегло, и не забравяйте редовно да повтаряте изследването.

Хормонален статус

Хормоните регулират функционирането на цялото тяло, включително метаболизма. Те са отговорни за усещането за ситост и дори за вкусовите предпочитания, а също така определят къде ще отиде изяденото: за енергия или за съхранение. Например, ако се установи хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), тогава всички усилия да се отървете от килограмите ще бъдат напразни, докато щитовидната жлеза не бъде приведена в ред. И ако има твърде много кортизол (хормон на стреса), мастната тъкан ще се трупа по корема и шията, а лицето ще бъде ненужно кръгло и розово.

Тест за хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост често причинява задържане на течности и метаболитни нарушения. Да, непоносимостта към лактоза или глутен не е толкова често срещана, колкото си мислите, но все пак си струва да проверите. Обикновено непоносимостта действа така: някои от „неразградените“ компоненти под формата на макромолекули проникват в кръвоносната система, което води до хронично възпаление, нарушаване на функционирането на органи и системи. Типични прояви: лошо храносмилане, главоболие, хронична умора, автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, ставите и др. И почти винаги такива макромолекули нарушават бъбречната функция: излишната течност навлиза в тъканите, по-голямата част от нея се абсорбира от мастната тъкан, което води до натрупване на наднормено тегло, което е много трудно за всякакъв вид корекция – диети, спорт или масажи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара