Заради допълнителното време под грижите на стопаните си по време на пандемията много котки изглеждат по-любвеобилни, което изненадва мнозина заради репутацията им на надменни, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Учените от университетите на Йорк и Линкълн във Великобритания са обхванали за изследването си 5323 души с всякакви домашни любимци – коне, влечуги, птици, риби, освен обичайните котки и кучета.

Целта им е била да установят какъв ефект е имала огромната промяна в човешкото поведение върху тях.

Над 65 процента от участниците са съобщили за промени в поведението на любимеца си през първия локдаун през 2020 г. Мнозина са споделили за забелязани подобрения.

От всички животни кучетата са проявили най-забележимо влошаване. Станали са по-капризни, започнали са да вият, ако останат сами, дори и стопанинът им да излезе само в градината, където го виждат. Не помагат и аксесоари за кучета и котки.

Около 10 процента от притежаващите куче, котка или кон, са забелязали любимците им да са станали по-неспокойни от промените. До 30 процента обаче са установили, че животните са станали по-спокойни, а до 15 процента – че са по-игриви и енергични.

Една трета от притежаващите кучета и котки са забелязали, че любимецът им е започнал да ги следва навсякъде.

Голям проблем според притежаващите кучета е промени в навиците за движение и общуване. Причината за това е, че животното не разбира какво се случва. Някои котки също страдат от намалелите възможности за общуване.

Това е поредното изследване, което установява, че промените в човешкото поведение се отразяват на домашните любимци.

Мнозина знаят от собствен опит колко безценни се оказаха домашните любимци през пандемията, защото намаляват стреса и самотата. Доказаха го и научни изследвания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара