Пианистът от Buena Vista Social Club и посланик на кубинския джаз по света Роберто Фонсека ще представи на 8 юли в София световната премиера на новия си фюжън проект „Отвъд нотите“ с българския хор Нови български гласове от спечелилия „Латин Грами“ проект „Еструна“.

снимки: Ренета Кирилова/Джаз Плюс и Carles Roig

Историята на проекта “Отвъд нотите” започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнася забележителен концерт в зала “България”. Идването му у нас тогава съвпадна с края на европейското му турне. Роберто успява да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в

атмосферата на стара София,

които се трансформират впоследствие в пиесата му “Bulgarian” – част от албума му “Akokan” (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор е заложена в краткото му представяне на албума пред медиите, в което артистът от Buena Vista Social Club говореше за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

По онова време Роберто споделяше, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав.

Той бе влюбен в една конкретна песен –

“Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея.

Но не бе дошло време за този скок в света на музикалните копнежи и трябваше да се изнижат няколко години, доста натрупан опит и няколко срещи, след прекрасните концерти на пианиста през 2016 и 2018 г., с настоящите замесени артисти, за да се оформи цялата картина в “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове”.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този

гениален кубински пианист,

за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Предизвикателство, което се нарича “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове”. Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична 2020 година, но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на

силната музикална идея.

Роберто Фонсека неслучайно избира да извърви този нов път към създаването на проекта „Отвъд нотите“ с хор Нови български гласове, защото има доверие в композиторския потенциал на диригента им доц. д-р Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да успеят да я пресъздадат с

изразните средства на своя фолклорен език.

Кубинският пианист има всички основания да се уповава на младия вокален състав. На тях още със създаването си през 2012 г. от Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за проекта „Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор“ им е отредено да работят на голяма сцена с известните фламенко артисти, като Арканхел, Дани де Морон, Агестин Диасера, Попо, Рикардо Морено и акустичния джаз китарист Антонио Форчоне. Заедно те записват на живо по време на три концерта в Испания албума „Al Este del cante“ през 2017 г., който печели най-престижната награда „Латино Грами“ в категорията „Най-добър фламенко албум“.

След 30 концертни изяви в Европа и България, хор Нови български гласове е готов да се впусне в

нова фюжън авантюра – този път с кубински сюжет.

Диригентът на хора доц. Д-р Георги Петков има сериозен опит зад гърба си в смесването на нашия фолклор с други музикални традиции. През годините той е направил уърлд мюзик пиеси с музиканти като Енрике Моренте, Адриано Челентано, Сезен Аксу, Миша Алперин, музикантите от Тува, Антонио Замбужо и Арканхел. Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и именно на него са поверени вокалните аранжименти на новия проект.

Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е универсален език, който помага да открием себе си в света на красотата.

Отговорни за това ново пътешествие, на което ви каним, са Роберто Фонсека и неговата

завладяваща музика,

изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес – бас и Рули Ерера – ударни и талантливите момичета от спечелилия “Латин Грами” хор Нови Български Гласове, под диригенството на доц д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта. В тази продукция на Джаз Плюс и Монтуно Продуксионес ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков.

Световната премиера на проекта  “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови Български Гласове” ще се осъществи на 8 юли в София Лайв Клуб от 20:00 ч.

След това проектът ще потегли към един от най-престижните фестивали в Европа – Джаз в Марсиак, където ще бъде представен на 1 август. Повече информация на https://jazz-plus.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара