Какво е сладоледът? Изкушаваща комбинация от сладко и студено, леко киселичко и ванилово-сладко, с чиито вкус запомняме детството си. И ние, и децата ни, и вероятно техните деца и внуци ще посягат с блеснали очи към вкусния леден десерт, при това всеки ден, а ако мама дава – може и по два пъти на ден. Едно дете може да изяде до 70 сладоледа за едно лято (не че родителите му не могат, просто са забравили колко е вкусно), но знаем ли какво се съдържат в тези сладоледи?

Отговаря ни Фифика Георгиева – собственик на Светулката.

“В индустриално произведените сладоледи се влагат консерванти и оцветители, с които сладоледите да пазят дълго време търговския си вид и да могат да се транспортират до далечни дестинации”.

Един бърз прочит на етикетите на сладоледите показва, че съдържанието на мляко и сметана в сладоледите всъщност е изключително ниско, за разлика от нишестето и изкуствените вкусове.

“Близо 20 години организирам събития за деца с готвене, защото вярвам, че културата на хранене и избор на качествена храна се култивира още от ранна възраст. Дадох си сметка колко е трудно за родителите в ежедневието да правят здравословен избор за децата си, особено за любимите им сладоледи.

Така се родиха сладоледите на Светулката – първо го предлагаме само на нашите събития с готвене за деца. Правехме го в нашия демонстрационен ресторант ShowHow, където се случваха събитията, с високотехнологични машини и класически рецепти.

Слагаме хубаво френско прясно мляко, мадагаскарска ванилия, плодове и ядки. В шоколадовия сладолед има белгийски шоколад, използваме и сладката ни по домашна рецепта, за да получим интересни вкусови съчетания като сладоледа ни със смокини или със сладко от портокалови корички.

Интересът към сладоледа на нашите събития беше просто феноменален. Децата го харесват, защото е сладък, плътен и кремообразен, а родителите – защото не съдържа нито една съставка със сложно име, излязла от лаборатория.

Логично беше да увеличим количествата и да започнем да предлагаме сладолед Svetulkata на повече места”.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Светулката (@sv.etulka)

Сред много рецепти, с които разполагат, Фифика и нейният екип избират 4. За основа използват сладката на Светулката, направени от чисти плодове и малко захар.

Добавят мляко, жълтъци, ванилия, шоколад и го бъркат старателно, за да запази кремообразния си вид, но и да стегне в същото време, без да става на кристалчета.

За тази дълга задача по замразяване на сладоледа им помага високотехнологична машина за сладолед с фина настройка и автоматизирано превключване между различните етапи – смесване на съставките, охлаждане, разбъркване.

Разпространението на сладоледите става само сред съмишленици – собственици на сладкарници, магазини и и онлайн търговци, които имат отношение към добрата продукция и качествената храна или директно от сайта на Светулката.

Ще познаете сладоледите на Светулката и по това, че са в стъклени бурканчета, които после могат да се ползват за вашите лични сладкарски експерименти или да бъдат рециклирани. Колкото до грамажа, Фифика винаги добавя от себе си по малко, защото не е забравила какво е да си дете и да искаш сладоледът да не свършва толкова бързо.

Тя с удоволствие сподели и своята любима рецепта за домашен сладолед Светулка:

Продукти:

40 мл сметана
120 мл прясно мляко
40 г захар
80 г ягоди

Начин на приготвяне:

Почистете ягодите и ги нарежете на едри парчета.

Поставете ги в тенджера с малко вода и добавете половината от захарта.

Гответе на котлон за около 20 минути като разбърквате периодично. Целта е ягодите да запазят част от целостта си а течността да се сгъсти, после свалете от огъня.

В отделен съд загрейте млякото с останалата част от захарта, без да завира.

Свалете от огъня и добавете сметаната.

Разбийте с кухненски пасатор за 6-7 минути, за да вкарате въздух в млечната смес. Това ще направи сладоледа ви по пухкав.

Смесете двете смеси като разбърквате само с кухненска шпатула.

Ако имате машина за сладолед, поставете сместа в нея и изчакайте да се охлади.

Ако нямате, поставете във фризер като изваждате периодично съда и разбърквате с шпатула.

Добър апетит!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара