Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни. Бързите тестове ще са на цени между 7 и 15 лева и резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако обаче се окажат позитивни, ще трябва допълнително да бъдат потвърдени с „бавния“ тест – PCR.

При PCR тестовете носителството на коронавирус се засича по-рано, при бързите тестове – един-два дена по-късно, като не е необходимо изследваният непременно да има признаци на заболяване.

Т.нар. PCR тестове вече се извършват в клон на частната  лаборатория „Рамус“ в София на цена от 120 лева. Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, преподавател в Медицинския университет, каза пред БНР, че през миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни.

Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести. „Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е такава, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем“.

„Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита“, каза доц. Михайлов.

Според него всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма.

„Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване“, каза той.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара