Копривата е сред най-ценните растения, с които природата е дарила хората. Нейният химичен състав е богат и разнообразен. Съдържа хлорофил, желязо, калий, калций, магнезий, манган, цинк, мед, флавоноиди, бета-каротини, фибри, витамини – А, В, С, D и К, фолиева киселина и соли на силициевата киселина. Той определя нейното адстрингентно и диуретично действие. При топлинна обработка губи съвсем незначителна част от полезните си съставки. В 100 г коприва се съдържат 0.11 г мазнини, 7.69 г въглехидрати, 2.71 г белтъчини, 6.9 г фибри и вода. Енергийната стойност на 100 г от билката е едва 42 калории, поради което тя често се включва в здравословните диети за намаляване на наднорменото тегло.

Копривата е уникален природен микс от витамини. Тя съдържа два пъти повече витамин С, отколкото касиса и лимоните. Само 20 листа коприва могат да осигурят на тялото ни ежедневната нужда от витамин А. Растението е богато на витамин К, който повишава съсирването на кръвта и притежава  противовъзпалителен ефект, действа благоприятно върху кръвоносните съдове (особено по лицето), помага при тъмни кръгове под очите.

Копривата повишава нивата на хемоглобина в кръвта и броя на червените кръвни клетки. Тя е богата на калций под формата на карбонат, който не е вреден за бъбреците. Растителните влакна съдържат лигнини и целулозни полизахариди с витамини от група В, помагащи за премахване на токсините.

Листата на копривата се събират от началото май до септември, като се избират предимно тези по горната част от стъблата, тей-като са по-малки, по-свежи и по-крехки. Важно е копривата да се бере на места, възможно най-отдалечени от автомобилни пътища.

За да се изсуши, копривата се събира се през пролетта, когато стъблата са все още крехки, а листата са млади и нежни. Листата се сушат на сянка, съхраняват се на сухо и проветриво място до 2 години. Тъй като при сушенето се губи значителна част от полезните съставки, се препоръчва да се съхранява замразена или консервирана.

Рецепти за здраве

  • Изгарянето от коприва помага при забавено кръвообращение или ревматизъм,

като се препоръчва да се използва сноп коприва по време на къпане. Преди употребата ѝ, трябва да държите копривата първо в топла, после в студена вода, на ротационен принцип, за около две минути.

  • За поддържане на имунитета.

От април до юни е полезно да се пие копривна настойка. Сложете във фризера нарязана чиста коприва. На сутринта залейте 1 супена лъжица ситно нарязана коприва с чаша вряща вода, оставете за 3-5 минути, след това прецедете и изпийте през деня на 1-3 приема.

  • За подобряване на сърдечната функция. 

Отрежете връхчета с листа от млада коприва преди цъфтежа, изсушете на сянка и ги смелете на прах. 5 ч.л. от този прах залейте с 0,5 литра вода и варете 5 минути на слаб огън. Приемайте по половин чаша отвара четири пъти дневно. Може да добавите и мед.

  • При зъбобол. 

Взима се 1 супена лъжица намачкан или изсушен корен от коприва и се вари 15 минути в 250 мл вода. Оставя се да кисне 1 час. Пие се по 2 супени лъжици дневно, като едновременно с това се жабурка устата с отварата.

  • При заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, стомашно-чревния тракт. 

3 супени лъжици нарязана коприва се заливат с 2 чаши вряща вода и се киснат в продължение на 4-6 часа. Приема се на малки порции през деня (отварата трябва да е достатъчна за един ден).

Източник: 24Kitchen 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара