“Въпросът за смъртта. За деца и родители” е книжка, замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходящо въведение за всички, които се вълнуват от въпроса за смъртта. Неин автор е психологът д-р Калина Йорданова, илюстрациите са на Ирина Арменкова и е издадена от фондация “Кожа – платформа за психично здраве”.

Книжката дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата си, когато обичан в семейството човек или домашен любимец ни напусне. Без да претендира за изчерпателност “Въпросът за смъртта. За деца и родители” поднася по деликатен начин темата за смъртта и напомня – не забравяй да дишаш.

Авторът

Д-р Калина Йорданова клиничен психолог. Нейната дисертация е свързана с пренасянето на травматичния опит през поколенията. Има магистърска степен по клинична психология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ докторска степен по психоанализа и антропология от Лондонски университетски колеж (UCL).

През 2016 г. Калина Йорданова се присъединява към „Лекари Без граници“, където e мениджър на програма за психично здраве. Понастоящем Работи като психотерапевт в София. Тази книга е създадена на основата на нейната индивидуална работа с деца между 4 и 11 години, загубили свои близки.

Фондацията

“Кожа – платформа за психично здраве” е неправителствена организация, ангажирана в борбата със стигмата върху психичното здраве, на галено наричана просто Кожа. Дейността на фондацията е доброволческа и добросъвестна и е мотивирана от желанието да направи грижата за психичното здраве приоритетна и възможна.

Кожа работи с психичноздравни професионалисти от България и чужбина, за да осигури достъп до съвременна и надеждна информация. Фондацията е член на европейската организация “Психично здраве Европа”, с която си партнира в множество начинания на местно и европейско ниво. Ако желаете да научите повече, можете да го направите на сайта на“Кожа”.

Как можете да получите книжка

След успешна дарителска кампания, проведена по-рано през годината, фондация “Кожа – платформа за психично здраве” успя да издaде първия тираж от 250 бройки на книжката „Въпросът за смъртта. За деца и родители“. Те ще бъдат изпращани като благодарност за дарения към фондация „Кожа – платформа за психично здраве“ на стойност 15 лв и повече. Средствата от даренията ще бъдат използвани за издаване на втори тираж, създаване на нова книжка, осъществяването на проекти, насочени към  подобряване на психичноздравната култура, достъпа до психичноздравна грижа и нейното качество, както и за покриване разходите по  поддръжката на  НПО.

Можете да направите своето дарение ТУК.

 Из “Въпросът за смъртта. За деца и родители”

“Независимо от начина, по който сме загубили любим човек, както и силата, с която реагираме на тази загуба, хората си помагат и така им става по-леко. Ходят заедно на гроба на любим човек, за да си спомнят за него, да поговорят, да си разменят сладки в негова памет и да прекарат време с него в мислите си. Разглеждат албуми със снимки на хората и местата, от които са далеч. Говорят си за тези, които вече са си отишли от нас, на рождени дни, празници, семейни тържества.”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара