Къде изчезват чорапите ни след пране? Защо броят им се оказва нечетен? Това някаква игра ли е, или някой ни прави подли номера?

Няма универсален отговор по темата. Но за сметка на това сред изгубените чорапи в книгата „Невероятните приключения на десет чорапа (четири десни и шест леви)“ на една от най-харесваните и награждавани полски писателки през последните години Юстина Беднарек има, внимавайте:

  • преуспяващи актриси;
  • безстрашни детективи;
  • спасители на морски приказки;
  • и какви ли още не причудливи типажи.

Общото между всички герои на Юстина Беднарек е, че са избягали, за да преследват своите мечти, страсти, а понякога, ако щете, дори и капризите си. Както и че всъщност не са толкова изгубени, а напротив, оказва се, че са напълно наясно с това, което искат да правят.

Разбира се, вземането на решение за промяна е свързано с рискове, с лабиринти и вълнения, но в крайна сметка се оказва, че си струва. Защото да бъдеш себе си и да се бориш за мечтите си, винаги си заслужава. А ако можеш да помогнеш и на другите – още повече!

В допълнение към основната тема на историите, в книгата се засягат и много други, също толкова важни въпроси, като това да се учим на толерантност, да помагаме на нуждаещите се и не на последно място – да използваме смеха в битката с болестите.

Корицата на изданието обещава усмивки и щура забава, а на страниците се раждат фойерверки от цветове, фонове, движение и визуални емоции, благодарение на Даниел дьо Латур.

„Невероятните приключения на десет чорапа“ е първата книга, цяла поредица, покорила Европа. Преведена е на 8 езика и е високо оценявана и награждавана:

– Отличена е с първо място в конкурса „Точка и запетая“ на полската верига книжарници „Емпик“.

– С литературна награда „Слънчев град Варшава“ в категория „Литература за деца“.

– С номинация за книга на годината в селекцията на IBBY за 2015 г.

– С номинация за най-красива книга на годината, 2016 г.

Изданието е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз.

Отзиви от читатели:

„Всяка вечер, преди лягане, изгаряхме от нетърпение да прочетем историята на поредния избягал чорап.“

„Четох книгата не само на децата си. Подарявах и на себе си по една история в края на работния ден, за да избягам за миг от ежедневните грижи.“

„Брилянтна, забавна, умна! Ето каква е тази книга! Горещо препоръчваме цялото семейство и със сигурност ще посегнем към още две позиции с чорапи в главните роли.“

„Когато се смеете на глас, докато вървите по улицата, знаете, че имате работа с великолепна книга! И какво, ако е предназначен за деца, заслужава вниманието на възрастните. Особено ако имат въображение.“

„Трогателна книга с красиви илюстрации. Идеален подарък за дете!“

Цитати от книгата

Не знам дали знаете, но чорапите са с различен нрав. Може да са кротки и милички, да галят краката ви съвсем като коте или малък опитомен лос, но могат да бъдат и кръвожадни, хапливи и да не се държат много приятно.

***

– Прави каквото ти душа иска, аз обаче не мърдам от коша с мръсното пране. На мен тук ми е добре!

Левият чорап се усмихна снизходително, а после хоп! – скочи право в центъра на ново приключение.

***

Как става така, че едни от нас идват на този свят толкова деликатни, пухкави и привличащи внимание, а други още от самото начало са принудени да се борят със своята бодливост и неделикатност?

***

Ето че той – грозният, сивият, самотният и неприятен на пипане чорап – успя да направи нещо толкова чудесно. Спаси това красиво, мекичко и възхитително животно. Няма значение, че котето дори не знаеше какво е станало. Чорапът беше щастлив. Стигаше му, че беше направил добро дело.

***

Отначало не се случваше нищо. Е, Земята си се въртеше както винаги, а на небето изгря Луната в компанията на множество вгледани в нея дребни звезди. На чорапа му се струваше, че чува разговорите им, пълни с радост. Но като изключим това – нищо друго, само спокойствие и пълна скука.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара