Национална мрежа за децата организира за единадесета поредна година наградите „Златна ябълка“, които се присъждат на личности, организации и институции, допринесли със своята работа за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

Наградите бяха връчени на 31-ви май, на специална церемония, която се проведе на живо и онлайн. Водещи на събитието бяха радиожурналистът Драгомир Симеонов и Жанет Хаджиева и Аделина Налбантова от младежка мрежа „Мегафон“.

Наградите „Златна ябълка“ се присъждат в категориите „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и Награда за цялостен принос.

„Преди 11 години не сме си представяли, че наградите „Златна ябълка“ ще се превърнат в едно от най-значимите събития в навечерието на деня на детето 1 юни, в което се отличават героите на децата през изминалата година.“ – каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Национална мрежа за децата заедно с няколко номиниращи организации връчи посмъртно наградата

„Герой на децата“ на д-р Адил Кадъм,

посветила себе си на лечението на децата и активен участник в Националната гражданска инициатива за създаването на нова детска болница.

11-тото издание на наградите „Златна ябълка“ получи общо 54 номинации. Категориите „Герой на децата“ и „Детска организация“ бяха отворени за номиниране и гласуване от цялата общественост, като тази година своя вот дадоха над 2000 участници.

В останалите категории номинации по регламент подават 140-те организации членове на Национална мрежа за децата. В журито, което пое трудната задача да избере победителите, участваха: Александра Мирчева – Коалиция Образование 2030, Юлияна Колева – Национално сдружение на общините в България, Елена Атанасова – УНИЦЕФ България, Алексей Пампоров – социолог от „Института по философия и социология“ към БАН, журналистът Лора Филева,  доктор Бояна Петкова – създател на фондация „Ида“, Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум. Младежите от „Мегафон“ също участваха в журито и представиха младежкия глас.

По време нa церемонията на „Златна ябълка“ 2021 Национална мрежа за децата представи Сертификата „Компания – приятел на детето“, който се връчва на компании, които развиват

подкрепящи политики в полза на децата

и създават благоприятна среда за своите служители с деца и техните семейства. Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и д-р Джейн Муита – официален представител на УНИЦЕФ за България, връчиха  първите сертификати. Първите три компании – приятели на децата, са: „Лидл България“, „А1“ и „Уникредит Булбанк“.

Победителите в „Златна ябълка“ 2021 са:

  • В категория „Училище“ : 90 СУ “ Ген. Хосе де Сан Мартин“, град София
  • В категория „Община“: община Луковит
  • В категория „Благотворител“: „Дженерали Застраховане“
  • В категория „Журналист“: Надежда Цекулова
  • За втора поредна година  награда за болница не беше присъдена
  • Награда за цялостен принос: Георги Апостолов
  • В категория „Детска организация“: Фондация „Герои на времето“ (TimeHeroes)
  • Специална награда „Герой на децата“ – Доктор Адил Кадъм, посмъртно
  • „Герой на децата“: Елица Узунова

Повече информация за номинираните и наградените на „Златна ябълка“ можете да намерите на http://1june.nmd.bg/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара