Биографичната книга „Добър вечер, столетие мое“, посветена на великата актриса Стоянка Мутафова, беше официално представена. Автор на книгата е най-близкият ѝ човек, нейната дъщеря Мария Грубешлиева – Муки.

На 400 страници в изданието са събрани спомените на самата Стоянка и разкази на много от близките й хора – нейни колеги и приятели. Така се е оформил динамичният разказ за един пълноценен живот, посветен на изкуството, с който читателят ще се забавлява, но и ще разсъждава. Открито, без преструвки, Стоянка разказва за себе си с чувство за хумор и малко тъга, а Муки понякога дава контра тезата – както се случва и в живота им.

Рамо на проекта дава Catch a story – бутикова издателска къща, която приема работата по книгата като своя кауза.

Изданието е богато илюстрирано със снимки от архивите на Сатиричния театър и от личния архив на Стоянка Мутафова. То може да послужи и за справочник, защото е събрало ролите й и наградите, както и ценни спомени на актрисата за големи личности от историята на българската култура, които не са между нас.

Премиерата на книгата „Добър вечер, столетие мое“ уважиха с присъствието си актьорът и режисьор Николай Атанасов – Шуши, с когото Стоянка играе вече 23 години, Ирен Кривошиева, дъщерята в постановката „Госпожа Стихийно бедствие, проф. Здравко Митков, в чиито постановки Стоянка многократно е участвала, Албена Павлова и Любо Нейков, с които си партнират в сериала „Столичани в повече“ и в постановката „Скакалци“ на сцената на Сатиричния театър.

„Стояна е актрисата, която, след като е разсмяла 600-700-800 човека, се прибира вкъщи тъжна – защото носи тъгата на познанието“, каза Албена Павлова и допълни: „Много обичам Стоянка Мутафова!“ А Любомир Нейков сподели, че най-ценният урок, който е получил от Стоянка е, че младостта продължава толкова, колкото сам си пожелаеш.

Самата Стоянка Мутафова призна, че е била напълно искрена в книгата, а на журналистически въпрос отговори, че от всички истории в биографията си й се иска да преживее отново две – любовта си с Роберт Роснер и другата, с Нейчо Попов. „Имах две любови, после останах сама“, тази изповед направи актрисата.

„Театърът е всичко за мен. Не вървях по магистралата. Търсех пътечки, да ме закачат трънки и шипки. Така стигнах до героините си“, казва голямата Стоянка Мутафова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара