11-килограмова есетра бе приготвена на скара на дървени въглища в прохладата на градината на сръбския ресторант „Котилото“ в кв. „Драгалевци“ в София.

Речният деликатес, напълнен щедро с орехи и гъби, беше внимателно положен на скарата от главния готвач Далибор Маринкович – Даци, който доказа, че освен месни ястия по сръбски се справя отлично и с рибни деликатеси. Това се случи по време на сезонното откриването на лятната градина. Специален гост на събитието беше кулинарната звезда Иван Звездев, който сръчно асистира на Даци при печенето на рибата.

Освен че демонстрира майсторство при приготвянето на рибни блюда, Даци, който до този момент на няколко пъти счупи собствените си рекорди по печене на на най-голяма плескавица, представи и най-новите си попълнения в менюто.

Авторските му ястия включват здравословни салати, вкусни месни ястия и изкусителни десерти: зелена салата с прясно цвекло на люспи, хрупкава салата със запечени зеленчуци, домат със сръбски хайвер. Месните деликатеси могат да вземат ума и на най-претенциозния клиент – пънче от телешко бон филе, пилешко бутче със запечени зеленчуци и кашкавал, хрупкава бяла вешалица на хапки. Но дори и най-вкусния обяд не може без божествения финал – ледено студен шоколадов десерт „Нутела“, обилно поръсен с карамелизирани бадеми.

Сръбските блюда вървят най- добре със сръбски вина. Едни от най-добрите сръбски вина бяха презентирани от Галина Нифору, директор на Балканския международен винен конкурс и фестивал ( BIWC), който наскоро се проведе в София. Гостите на събитието дегустираха вина на избите: Matalj Winery (носител на Гранд Трофей BIWC 2015), Vinarija Kis, Despotika, Aleksic Winery, Rajkovic – всички те са носители на златни, сребърни и бронзови медали от винения конкурс BIWC 2015.

 

 

0 Коментара