82% от запитаните участници твърдят, че извършват плащат и пазаруват онлайн. Това е значително повече в сравнение с 2014г. – 57%, и с 2013г. – 37%. Данните са от проучването на MasterCard MasterIndex България 2015, проведено сред активни картодържатели в страната.

mastercard2

Картодържателите в България извършват онлайн плащания сравнително често, като 50% от тях пазаруват онлайн поне веднъж месечно. По-голямата част от картодържателите в България (57%) смятат, че онлайн плащанията са сигурни в сравнение с 32% миналата година.

92% от картодържателите в България биха искали да плащат безконтактно, 66% от запитаните твърдят, че биха извършвали мобилни плащания, ако имат възможност за това.

Най-голямото предимство на безконтактните плащания е бързината, смятат мнозинството от потребителите (93%). Други предимства са лесната употреба (49%) и сигурният достъп (19%). Картодържателите изразяват желание да плащат безконтактно в супермаркетите. За 45% от тях тези места са главен приоритет, следвани от бензиностанциите (11%) и градския транспорт (10,6%).

Според проучването, мобилните плащания са най-подходящи за плащане на комунални услуги, като сметки за ток, водя и парно.

MasterIndex 2015 показва, че хората използват карти повече в случаите, когато пазаруват онлайн и плащат по-малко в брой при доставката. 68% от картодържателите използват дебитни карти при онлайн пазаруване в сравнение с 42% за 2014г.

Доверието на българските картодържатели в сигурността на картовите разплащания в чужбина е наистина впечатляващо.

Близо 76% от запитаните смятат, че е сигурно да плащаш с карта в чужбина.

Картите също така се смятат за голямо удобство и са предпочитан метод на плащане при резервиране на транспорт и настаняване в чужбина. Мъжете по-често уреждат пътуванията си с карти, в сравнение с жените. Около 51% от запитаните пътуват в чужбина поне веднъж годишно. Това е доста голямо увеличение в сравнение с 2014г., когато това са заявили само 30%.

Когато става въпрос за разплащателни навици, дебитните и кредитните карти се използват най-вече за покупки на хранителни стоки и онлайн пазаруване. Купуването на храна е най-често срещаният отговор, посочван от притежателите на дебитни карти (49,9%), следван от онлайн пазаруването (39%). Кредитните карти са най-използваният метод за плащане при онлайн пазаруването (46%), а след това идват разходите за храна (41%).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара