Българското предложение за 96-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм ще е  филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. Това реши единодушно Комисията по подбора на българска номинация за участие в категорията за международен пълнометражен филм на 96-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия. Комисията е в състав Людмила Христозова Дякова – председател и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

Филмът е продукция на България/Германия, 2023. Сценарият е на Симеон Венциславов, Стефан Командарев. Режисьор е Стефан Командарев, оператор – Веселин Христов, музиката е на Калина Василева. Във филма участват Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

За филма:

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Фестивали и награди: Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023; официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара