Стивън Спилбълг и Мартин Макдона са големите победители на тазгодишните награди „Златен глобус“ Те победиха във водещите категории за пълнометражни продукции, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Кадър от филма „Семейство Фейбълман“

Носител на „Златен глобус“ за най-добър режисьор стана американският режисьор Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“. Вдъхновен от собственото детство на Спилбърг, Семейство Фейбълман е дълбоко лична история за порастването на един млад мъж, който открива шокираща тайна, заплашваща да разруши така или иначе крехкия баланс на сложните отношения в семейството му. Филмът е медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия, и обяснение в любов към седмото изкуство, което има способността да ни разкрива истината за света, за другите и за нас самите.

Филмът на Спилбърг спечели наградата и за най-добра драматична продукция.

Мартин Макдона пък спечели наградата за най-добър сценарий за „Баншите от Инишерин“ – филм, разказващ за разпадналото се приятелство между двама мъже. Продукцията спечели и наградата за най-добра комедия. филмът гръгва у нас по кината в началото на февруари.

Кадър от филма „Баншите от Инишерин“

„Домът на Дракона“, „Начално училище Абът“ и „Белият лотос“ спечелиха трите най-големи телевизионни отличия  „Златен глобус“. Те бяха отличени съответно в категориите за телевизионна драма, телевизионна комедия и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм.

Актьорите Остин Бътлър и Кейт Бланшет получиха отличия в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова драма. Бътлър грабна наградата за „Елвис“, а Бланшет за „Лидия Тар“.

Актьорите Колин Фарел и Мишел Йео спечелиха наградите „Златен глобус“ за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова комедия. Фарел получи отличието за ролята си в продукцията Макдона „Баншите от Инишерин“. А Йео грабна наградата за ролята си във филма „Всичко навсякъде наведнъж“.

Кадър от филма „Баншите от Инишерин“

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм наградите отидоха при Джонатан Ки Куан за „Всичко навсякъде наведнъж“ и Анджела Басет за „Черната пантера: Уаканда завинаги“.

Най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал станаха Джеръми Алън Уайт за „Мечката“ и Куинта Брънсън за „Начално училище Абът“.

Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма са Кевин Костнър за „Йелоустоун“ и Зендая за „Еуфория“. Отличията за главни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха Еван Питърс за „Дамер – Чудовище: Историята на Джефри Дамер“ и Амандай Сайфред за „Отпадане“.

Отличията за второстепенни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм отидоха при Пол Уолтър Хаузър за „Черна птица“ и Дженифър Кулидж за „Белият лотос“. А отличията в най-добра второстепенна мъжка и женска роля в телевизионен драматичен или комедиен сериал получиха съответно Тайлър Джеймс Уилямс за „Начално училище Абът“ и Джулия Гарнър в „Озарк“

В категорията за най-добра анимация победител е „Пинокио“ на Гийермо дел Торо.

Най-добра чуждоезична лента стана аржентинският филм „Аржентина 1985“.

Наградата за най-добра филмова музикавзе Джъстин Хъруиц за „Вавилон“, а отличието за най-добра филмова песен отиде при „Naatu Naatu“ от индийския филм „RRR“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара