Грипната обстановка в страната се усложнява, но общонационална грипна ваканция няма да се обявява, съобщи здравният министър Асен Меджидиев.

Според него пикът на грипа се очаква до две седмици, а мерки ще се вземат по региони от местните здравни инспекции.

В Бургас и Шумен вече е обявена грипна епидемия. Там децата ще бъдат в грипна ваканция до 18 януари. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации.

Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

Засега не се налага грипна ваканция в София. Проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предупреди пред БНР, че е твърде вероятно след няколко седмици всички ученици в страната да излязат в грипна ваканция. Дотогава мерките срещу вируса ще са на регионално ниво, тъй като заболеваемостта варира в отделните области.  Тя посочи областите с най-много заболели в момента – Габрово, Ловеч, Пазарджик, Силистра, Шумен и Ямбол.

Училищни директори от дни настояват преминаването към грипна ваканция в дадена област да става при достигане на 30% отсъстващи ученици, с наваксване на пропуснатия учебен материал след това, като по време на грипна ваканция, според тях, не трябва да се учи онлайн.

Здравните власти обсъждат дали да обявят грипна ваканция и във Варна. Изследванията показват, че в морската столица няма грипна епидемия, а има остри респираторни заболявания, заяви проф. Цонко Паунов – директор на Регионалната здравна инспекция във Варна.

Рязък скок на болните от грип и остри респираторни заболявания се отчита и в област Ямбол. Областта е на прага на грипна епидемия, съобщи директорът на Регионалната здравната инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева, предаде БТА.

В областите Плевен и Ловеч също се отчита увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара