Разобличени са най-често срещаните теории за зачеването на дете с желания от нас пол.

Защо в едни семейства се раждат само момчета, в други – момичета, а в трети – и момчета, и момичета? Има ли ритуал, с който бъдещите родители да определят пола на бебето? Тези въпроси са стари колкото света. Нашите прабаби вярвали, че ако при пълнолуние посипят перваза на прозореца със захар в стаята, в която зачеват детето, ще се роди момиче, а ако посипят сол – момче.

Странните и причудливи теории как да изиграем природата и да заченем дете с желания от нас пол продължават да се раждат и до ден днешен. Някои от тях дори са успели да заинтригуват сериозната наука дотолкова, че да ги подложи на проверка, преди да ги разобличи. Вижте и вие любопитния сблъсък между суеверията и действителността.

Теория 1

Искате момче? 2-3 месеца преди зачеването започнете да се храните с повече продукти, съдържащи калий (месо, колбаси, риба, хляб, картофи) и намалете продуктите, богати на калций и магнезий (мляко и млечни продукти, зелена салата, спанак). Ако искате момиче, прилагайте обратната диета – повече млечни продукти и зелени листни зеленчуци, по-малко месо, хляб, картофи, риба.

Опровержението

Тази  теория е дала доста висок процент на достоверност при серия експерименти с животни. Проверката й при хора обаче е с много съмнителни стойности. Единственият до този момент експеримент с представителки на нежния пол бил проведен в началото на 80-те години от френски изследователи. Те твърдели, че благодарение на спазването на двете диети 78% от жените, участвали в изследването, са успели да родят деца от желания пол. Резултатите обаче не са признати официално, защото участничките в експеримента били прекалено малко – едва 45 жени, и освен това не било спазено изискването сред тях да има контролни групи.

Оказало се и, че препоръчаните диети крият няколко риска за здравето на бременните: прекаляването със солта е вредно за жени с високо кръвно, не е желателно да се намалява приемът на калций и магнезий по време на бременност, когато потребността от тези вещества в женския организъм се увеличава.

Теория 2

Половият акт в деня на овулацията увеличава шанса да заченете момче, а ако искате момиче, работете по въпроса два дни преди овулация. Авторът на тази теория демографът Готфрид Хатсълд се обосновава със следните доводи: сперматозоидите с Х-хромозоми, отговорни за създаване на дете от женски пол, са по-мързеливи, но по-оцеляващи в сравнение със сперматозоидите с мъжките У-хромозоми. В деня на овулацията се увеличава вероятността някой от по-пъргавите сперматозоиди с мъжки хромозоми да срещне и се слее пръв с яйцеклетката.

Опровержението

Тази теория беше разбита на пух и прах с проведено изследване в САЩ, което доказа старата истина, че шансовете за зачеване са най-големи в деня на овулацията, но това по никакъв начин не влияе върху пола.

Теория 3

Енергичните и решителни жени по-често раждат момчета, а при двойките, в които мъжът е водеща фигура, преобладават поколенията от женски пол. Теорията е на новозеландската изследователка Валери Грант. Тя смята, че в организма на жената лидер по принцип се отделя повече от мъжкия хормон тестостерон. Той въздейства на обвивката на яйцеклетката така, че тя да пропуска с предимство сперматозоидите с мъжките У-хромозоми. С тази теория Грант обяснява и защо ако една нация даде много жертви във война или в смъртоносна епидемия, започват да се раждат повече момчета: стресът от трагедиите мобилизира мъжки качества у жените, в резултат на което при тях бременно се повишава нивото на мъжките хормони.

Опровержението

Тази теория издиша напълно пред логичния въпрос: А защо има доста семейства, 6 които се раждат деца и от двата пола?!

Теория 4

Ако жената иска да роди момиченце, по време на половия акт трябва да се контролира максимално и да не стига до оргазъм, тъй като отделяните по време на кулминацията секрети помагат на по-бързите мъжки сперматозоиди да изпреварят по-бавните женски в атаката на яйцеклетката.

Опровержението

Тази теория, изглежда, е толкова несъстоятелна, че никой не си е направил труда да я провери със сериозно научно изследване.

Теория 5

Полът на бебето зависи от това кое зодиакално съзвездие е господствало на небето в момента на зачеването. Твърди го не кой да е, а американският медик Юджийн Джонас. Според него знаците на зодиите се делят на мъжки и на женски и всичко зависи от тях.

Опровержението

Гинеколозите дори и не си правят труда да коментират това твърдение. Единствената им реакция е снизходителна усмивка.

Теория 6

Ако възрастта на жената е равна на четно число – например 26 години – тя може да зачене момиче в четните месеци на годината (февруари, април, юни, август, октомври, декември); ако годините й са равни на нечетно число, може да зачене момиче в нечетните месеци (януари, март, май, юли, септември, ноември). За зачеване на момче важи обратната зависимост – при възраст четно число – да се зачева в нечетни месеци, при възраст нечетно число – в четни месеци.

Опровержението

Естествено и тази теория никой не се е заел да я проверява научно.

Теория 7

Тя е сюжет на много вицове, но и на сериозни семейни драми, при които мъжът или родът по линия на бащата гледат накриво майката и мърморят, че нищо не става от нея, защото едно момче не може да роди като хората.

Опровержението

Всъщност на майката е отредена тежката задача да износи и роди бебето, но отговорен за пола е бащата. Яйцеклетката винаги съдържа Х-хромозоми. Клетките на сперматозоидите съдържат или Х-хромозоми, или У-хромозоми. Когато сперматозоидите с Х-хромозоми се слеят с яйцеклетката, се получава комбинацията XX и се ражда момиченце. Ако срещата е У-хромозоми – яйцеклетка, резултатът е момче.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара