Косата е едно от най-силните оръжия на женския чар. Затова трудно преживяваме всяко неблагополучие с нея – видимо засилващ се косопад, пърхот или ранно побеляване. Но не гледайте на линеещите или оредяващи кичури само като на удар по самочувствието. Понякога те са сигнал за нарушения в работата на даден орган. А често са и резултат от неправилни грижи за прическата.

Тя иска да я наблюдавате

Разбира се, нормално е при всяко разресване да губите по няколко косъма. Нормално е и ако веднъж в годината капенето на косата е малко повече от обичайното. Тя има естествен процес на растеж, стареене и обновяване. Според наблюденията на специалистите обикновено това се случва през есента. Но ако количеството на падащите косми видимо се увеличи, особено при процедури като измиване и подсушаване, търсете причината и вземайте мерки.

Много често капенето на косата, както и цъфтящите краища са резултат от неправилно хранене или продължителна диета, довели до недостиг на градивните й елементи – витамини А, Е, В, желязо, цинк и  селен.  Бременността и кърменето също водят до дефицит на тези вещества.

Обогатете менюто си с пресни зеленчуци и три пъти седмично яжте поне по 50 г риба.

Още по-сигурен начин да я нахраните трайно е да започнете да приемате специално разработените за заздравяване и обновяване на изтощената коса препарати, които можете да намерите във всяка аптека. Курсът с тях трае поне 2-3 месеца.

Не е изключено да сте жертва и на т. нар. гренландска плешивост. Терминът идва от съществувалата навремето традиция сред жените в Гренландия да носят косите си силно опънати назад и вързани на тила. Те масово страдали от косопад, защото косъмът просто не е в състояние да издържа продължително време на такова натоварване.

Ако имате дълга коса, погрижете се по-често да й давате свобода – не я носете дни наред пристегната на конска опашка или заплетена в сложен кок.

Специалистите съветват освен това да не разресвате или да не заплитате дългите коси, когато са влажни.

Разделянето на косата по един и същи начин също стимулира косопад. По-често сменяйте и пътя, на който я сресвате.

Кога да потърсите лекар

ОПЛЕШИВЯВАНЕ

Ако за мъжа това е неизбежното зло, то при жената е сигурен сигнал за незабавна визита при лекар. Продължителният и интензивен косопад е един от симптомите за нарушена функция на щитовидната жлеза. Ако закачливите къдрици край челото оредяват застрашително, вероятно имате хормонално нарушение. А прекалено бързото цялостно оплешивяване може да е признак на подагра или ревматизъм.

ПОДРАНИЛО СРЕБРО

В повечето случаи то е по наслед­ство. Но също така може да озна­чава, че трябва да прегледате сърцето или задстомашната жле­за. Сигнал е и за хормонална дис­функция. Сред виновниците за преждевременно появилите се бели коси са също така прекаляването със солта или киселото, стресът, преумората.

ВНЕЗАПНО ПОТЪМНЯВАНЕ

Ако косата ви е светла и изведнъж започне да потъмнява, то трябва да обърнете внимание какво става с черния ви дроб или жлъчката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара