Маргарита Стойкова е едва на 19-години, но артистичният ѝ талант вече преодоля границите на България. Тя направи впечатляващ дебют в игралното кино, като изигра главната роля във втория пълнометражен филм на режисьора Яна Титова – „Диада“, което ѝ донесе не само признанието на критиците и публиката у нас, но отвори пътя й към един от най-реномираните и космополитни кинофоруми – този в Берлин.

Снимки: Ангел Захаринов, кадри от филма „Диада“: Светослав Стоянов

Младата актриса бе отличена сред 10 европейски изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал „Берлинале“. Престижната награда Маргарита получава за ролята на Диада от филма „Диада“ на режисьора Яна Титова. Маги е най-младият избраник в тазгодишния състав на десетте „Европейски изгряващи звезди“ в програмата на „Берлинале“. Тази награда е свързана не само с изключителна оценка, но представлява и невероятна професионална възможност, която я среща с разнообразни чуждестранни колеги, с които обменя опит, както и с потенциални агенти от

света на „голямото кино“.

Надникваме в историята на наградата и откриваме, че програмата European Film Promotion избира актьори от цяла Европа от 1998 година насам и ежегодно отбелязва постиженията им. От 2009 броят им е ограничен само до 10 артисти от всички 37 държави. От първото издание досега на „Берлинале“ са представени няколкостотин изгряващи звезди, а сред тях изпъкват вече утвърдени имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс, Кери Мълиган, Джордж МакКей, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Нина Хос и др.

Маргарита Стойкова е едва третата българка в дългия списък, а в официалния анонс изборът ѝ е обоснован от журито с това, че „изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост“.

Режисьорът Яна Титова вече доказа своята дарба да открива таланти в киното, както и да ни показва по-различни лица на вече познатите актьори. С Маги работят заедно по късометражен филм, след това в сериала „Татковци“. Точно покрай този сериал, Маги се мести да живее в София, още като ученичка. За ролята в „Диада“ обаче Яна Титова не си представя централния персонаж Дида като някой, докогото Маги може да се приближи, дори и визуално. Кастингът все пак е отворен и

Маги се явява заедно с още 700 момичета.

След различни проби и отсяване, тя успява да преобърне първоначалната нагласа и, съдейки по актуалния развой на събитията само няколко месеца след официалната премиера на филма на голям екран, няма място за съмнение, че това е най-точният избор.

Маги е родом от Пловдив, започва артистичните си изяви още като дете в танцовата школа на майка си, но сравнително бързо разбира, че иска да стане актриса. По стечение на обстоятелствата това отново е свързано с името на Яна Титова, защото филмът с нейно участие „Стъпки в пясъка“ е този, който приковава вниманието на Маги и посажда в нея мечтата за бъдещото поприще.

За ролята в „Диада“ Маги се готви няколко месеца, като в най-активния период е лишена от телефона си и всякакъв достъп до социални мрежи, налага ѝ се да спазва и доста ограничения, за да свали килограми, тъй като сценарият го изисква. Героинята ѝ Дида e 16-годишно момиче от малък град, което мечтае да замине при майка си в Америка, където да сбъдне и друга своя съкровена цел – да учи рисуване.

За броени часове животът ѝ се преобръща,

а нужната подкрепа липсва както от страна на най-добрата ѝ приятелка Ива (изиграна от Петра Църноречка), така и от страна на възрастните.

Маги споделя, че в своя живот е сменила 6 училища през годините и това ѝ е дало доста широк поглед върху всякакви ситуации, които изникват в динамиката между учениците, както и в отношенията им с учителите. Именно в сферата на тези теми, както и тези за връзката родител-дете, тормоза в различните му разновидности, липсата на любов, прекъснатия диалог между поколенията и още много, се завъртат основните нишки в „Диада“.

Според Маги – най-основният проблем е, че децата не знаят как да изразяват емоциите си – нещо, върху което би трябвало да работи цялото общество. Неслучайно „Диада“ излиза от киносалона – екипът се среща с ученици и дискутира с тях нещата, които ги вълнуват най-силно, а сякаш все още остават в рамките на табуто.

Маргарита Стойкова завършва училище миналата година. Кандидатства в НАТФИЗ, но не я приемат. Сега тя

посещава мастър класове по актьорство.

„Имам голям интерес към театъра и кандидатствах в НАТФИЗ, но ме скъсаха. Още не беше излязъл филмът, но може би догодина ще ме вземат“, споделя Маги.

Филмът „Диада“ продължава да се радва на зрителския интерес и все още може да се гледа на голям екран. В основния актьорски състав влизат редица любими актьори – Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева, Анастасия Ингилизова и други. Освен силната социална тематика, която действа отрезвяващо, но и вдъхновяващо – като стремеж да бъдем по-внимателни едни с други, „Диада“ носи и още едно послание – да не спираме да мечтаем, защото Маргарита Стойкова е истинското доказателство, че мечтите понякога се сбъдват и могат да те отведат далеч. Нека Берлин е само началото на едно дълго и успешно пътешествие!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара