Вълнуваща история в рими се очаква да излезе скоро на книжния пазар. „Баба Мравка и лечебните билки“ по трогателен начин приказката разказва за трудолюбивата баба Мравка, която не само е успяла да излекува болната си дъщеря, но и да сплоти цялата гора.

По думите на авторката й, Галена Върбева, преподавател и писател от Шумен, приказката има не само познавателен и образователен смисъл, но преди всичко и възпитателен.

В центъра на сюжета са горските билки,

които се карат и негодуват насред горската полянка. Повечето не искат да дадат стръкче чай, за да помогнат на баба Мравка. Но тя по един чудесен начин ще си сближи, ще ги сплоти и ще си тръгне със стръкче чай от всяка билка. Накрая нейната дъщеря ще се излекува и баба Мравка отново ще се втурне да се труди.

Приказката може да бъде четена на деца от подготвителни групи, както и на деца от 1-4 клас. А може да се предоставя и на деца за самостоятелно четене и развиване на четивната техника и емоционална интелигентност.

Книжката е и за всички възрастни,

които биха искали да разберат по- добре децата, защото знаят, че могат да научат много от тях.

„С приказките в рими сме израснали и ние самите – нашето поколение. С „ Горската аптечка“, с „ Мързелан и Мързеланка“ с чудноватият д-р Га. Те бяха толкова приятни и сладкодумни, че буквално ги знаехме наизуст. В днешно време все по- рядко можем да намерим  нови авторски приказки в рими.

А децата в колектива трябва да разберат, че с доброта и търпение ставаме истински верни приятели и че

всеки е необходим за ползите на „цялото“.

„Вярвам, че тази приятна римувана приказка  не само ще научи децата на емпатия и ще развие емоционалната им интелигентност, но ще ги научи на повече разбиране към останалите и най- вече по- голяма подкрепа към различните“, каза Галена Върбева.

Очаква се приказката „Баба Мравка и лечебните билки“  да излезе до края на годината в цветна книжка с картинки, която ще бъде представена пред деца, ученици и учители из цялата страна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара