В повечето исторически традиции градината се е създавала като място за бягство от външния свят – една отделна реалност за съзерцание, релакс и естетическо удоволствие. Големината на пространството не е била определяща за неговото качество и красота. Японците например правят символични градини на 1 кв.м. Според някои статистики в близките десет години половината от населението на земята ще живее в големите градове, което прави мини градските градини особено актуални. Малките градски пространства като тераси, вътрешни дворчета, покриви на гаражи и сгради, могат да се превърнат в атрактивни зелени оазиси, късчета природа, където да избягаме от ежедневието и да се заредим.

Дизайн подходът към малките пространства е същият като при градините. Препоръката е, тъй като мястото е ограничено, да се използва семпъл дизайн и избягване на прекалено много видове растения и елементи.

Ако градинката ни е съвсем малка, на нея могат просто да се аранжират няколко интересни растения, посадени в красиви съдове. Когато правим групи от растения в съдове, е добре да ги групираме по три или пет. Ако растенията са повече от пет, аранжировката може да се скрие с декоративен борд или растенията да се посадят в специално изграден за целта цветарник. Бордът може да е решен като лека мобилна конструкция от дърво, пластмаса, стъкло или неръждаема стомана. Траен борд или цветарник се зида от тухли или се излива от бетон и след това се облицова с естествен камък, керамика или се измазва. Цветарниците предлагат по-добри условия от отделните съдове за развитие на растенията, защото осигуряват повече пръст и пространство. За растенията също така е благоприятен микроклиматът, който се образува от съвместното им съжителство. При зидането на цветарник най-важният фактор е да се направи компетентно и качествено хидроизолацията, за да се предпазят от теч помещенията под терасата или покрива. Също така задължително трябва дренаж и минимум 30 см почва, за да има достатъчно място да се развиват корените на растенията.

Можем да аранжираме ефектни маса и столове и да превърнем градинката си в приятно място за сядане и хранене на открито. Ако пространството е съвсем ограничено, един скулптурен или ярко оцветен стол или шезлонг, съчетан с ефектни настилка и растения, може да оформи нашето специално място.

Ако градската ни градина е достатъчно голяма, освен тента или чадър за сянка могат да се предвидят пергола или навес. Колоните на перголата могат да послужат като опори за увивни и катерливи растения.

В случай че нямаме време за поддръжка или липсва източник на вода, ефектно пространство можем да направим само от неживи материали: настилки, комбинирани с ефектно осветление.

Настилките на терасата са като тези в градината: гранитогрес, керамика, дърво, естествен камък, модулни бетонови плочи или тухли. На избраната настилка трябва да дадем подходящ наклон, за да може да се отводнява. Колкото е по-гладка (например гранитогрес), толкова оттичането е по-лесно и необходимият наклон е по-малък и обратното. Също така, колкото по-голяма площ отводняваме, толкова по-голям наклон ни е нужен. Обикновено той варира между 1 и 3% в зависимост от вида настилка.

Избор на растения 

Имайки предвид, че пространството на терасата все пак е ограничено, както и мястото за корените, трябва да подберем по-дребни растения, миниатюрни и джуджести форми.

Ако искаме терасата да е ефектна през всички сезони, можем да акцентираме на вечнозелените растения. Ако предпочитаме по-цветна градина, тогава акцентът е върху цъфтящите храсти, многогодишните и сезонни цветя. Съчетаването на вечнозелени и листопадни видове удължава сезона на въздействие на растенията.

За екзотична атмосфера можем да използваме растения със средиземноморски произход като зокуми, палми, лимонови и портокалови дръвчета, бугенвилея. Те обаче през зимата трябва да се прибират на закрито. При използването на дървета в съдове или цветарници се постига бърз ефект: веднага озеленяваме мястото и добавяме височина и структура към дизайна. Те също така могат да подчертаят вход или стълби, както и да се използват като подвижни защити срещу вятър и слънце.

От вечнозелените дървета подходящи са различните видове туя и лъжекипарис и различни техни форми (пирамидални, кълбовидни, златисти, сребристи и т.н.), смрика, джуджестите форми на смърч. От листопадните дървета са подходящи ниските върби и котонеастри на присадка, малки и издръжливи дървета като рус тифина и ацер палматум. Стига да се поливат редовно, повечето ниски и компактни вечнозелени и цъфтящи храсти са подходящи за използване на терасата. Освен това почти всички храсти могат да се подрязват, като по този начин се контролират големината и формата им. От вечнозелените храсти подходящи са различните варианти на евонимус японика, лоницера, форми на юниперус сабина и юниперус хинензис, хиперикум, форми на евонимус фортуней. От цъфтящите храсти добър избор са ниски форми на спирея и вайгела, стефанандра, потентила.

Засаждането на многогодишни цветя в съдове е възможно и красиво. Например видове със скулптурни листа или цветове (като хоста или агапантус) са особено привлекателни и могат да се оставят да нарастват на големина с годините и да стават все по-ефектни. Други подходящи за малката градина многогодишни цветя са ирисите, хемерокалиса, бергенията, различни видове карамфилчета, армерията, стахисът.

От сп. НАШ ДОМ 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара