Холандски и австрийски учени най-после успяха да установят защо мъжете са по-малко надарени словесно от жените – причината е в тестостерона, пише в. „Вашингтон пост“.

muscles-811479_640

Специалистите отдавна знаят, че развитието на речта е различно между момичетата и момчетата. Но при най-новото изследване на екипа на Руперт Ланценбергер от университета във Виена станало видно, че именно тестостеронът влияе върху обема на сивото вещество в мозъка.

Специалистите изследвали 18 транссексуални пациенти преди и след подлагането им на хормонална терапия при преминаването им от женски в мъжки пол. В хода на лечението с високи дози тестостерон били констатирани специфични мозъчни промени в период от четири седмици. Те били наблюдавани в речевия център, отговорен за написаната реч, и в центъра, свързан със звуковото осмисляне на речта.

От направените открития проличало, че хормоните моделират по различен начин речевите центрове на мъжете и жените.

При представителите на силния пол влиянието на тестостерона върху мозъчните процеси излиза и извън фазата на първоначалното развитие и е налично и в по-зряла възраст.

По-високи нива на тестостерона са свързани с по-малък речников фон при момчетата. При транссексуалните, когато от жени се превърнат в мъже, те губят част от своето дар слово.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара