Прочутият грузински монах от асирийски произход архимандрит Серафим (Бит-Хариби) и неговият удивителен хор за полифонични песнопения изпълниха каменната обител на Бачковския манастир със своята мистична музика вчера. Отец Серафим е известен с това, че пее на древния арамейски език, на който е говорил Исус Христос, и композициите му имат направо космическо звучене.

Снимки: Мира Баджева

Преди концерта в черквата на манастира, основан през XI век от грузинците братя Бакуриани, се състоя историческа съвместна служба – за първи път на грузински език и на български – от представители на православните църкви на България и Грузия.

Момичета от хора на Отец Серафим

Със събитието, организирано от г-жа Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България, беше отбелязана 30-годишнината от обявяването на Грузия за независима държава и от установяването на дипломатически отношения между Тбилиси и София. Игуменът на Бачковския манастир – Величкият епископ Сионий бе домакин на тържеството от страна на Светия синод на БПЦ. Специално за случая от Грузия бе пристигнал архиерей Андрей, епископ Сагареджойский и Гурджаанский, като представител на висшия клир на Грузинската православна църква.

Архимандрит Андрей от Грузия

Гости на празника бяха чужди посланици и дипломати, висши духовници, журналисти, грузинци, живеещи в България.

„През последните десетилетия народът на Грузия упорства и преодолява много трудности, за да утвърди страната като модерна и демократична държава, изградена на базата на европейската й история, датираща още от раждането на западната цивилизация“, обърна се към присъстващите г-жа Тамара Лилуашвили.

Службата в църквата на Бачковския манастир

Бачковският манастир „Успение Богородично“ не е избран случайно като сцена на празненството. Построен преди хиляда години, днес той е една от трите ставропигиални обители в България, подчинени директно на патриарха. Основан е през 1083 г. от видния грузински пълководец Григорий Бакуриани, който по времето на Алексий I Комнин управлява всички европейски войски на Византийската империя, и неговия брат Абазий.

В първите години след построяването си манастирът е населен почти само от грузински монаси и става проводник на грузинското влияние в културата на Византия.

В края на ХI в. там се оформя книжовна школа, която е наречена Петрицонска (на твърдината Петрич, днешната Асенова крепост). По-късно става любимо място на българския цар Иван Александър, който е един от най-големите му ктитори. Първоначалната живопис в Бачковския манастир е от ХII в и е дело на грузинеца Йоан Иверопул.

Днес тя се смята за едно от най-големите постижения на изобразителното изкуство от времето на династията на Комнините. От нея са запазени монументалните композиции на “Страшния съд” и “Видението на пророк Йезекил”.

Харизматичният отец Серафим, който пя най-напред в Бачково, а на идния ден и в катедралата „Св.Александър Невски“ в София, е асирийски християнин, бивш майстор по бойни изкуства.

Той посвещава живота си на Исус, като се замонашва в малкото грузинско селце Кенда. Там живеят около 2000 асирийци, които говорят автентичен арамейски – езика, на който е проповядвал Христос. Песнопенията на отец Серафим и неговия хор (от 5 млади жени и 1 мъж) се тачат и слушат по цял свят – те дават възможност да чуем на живо как звучи език на 2500 години и да преживеем усещането как би звучала Библията по времето на Исус Христос.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара