1. Душ само с хладка вода

Избягвайте горещата струя, която допълнително ще изсуши кожата на тялото, а по лицето ви може да остави спукани капиляри. Ако се страхувате от настинка, след душ с хладка вода, отпуснете кранчето на топлата, но не стойте в банята повече от 5 минути.

2. Повече мазнини в менюто

Може да е противопоказно за диетите ви, но е полезно за кожата. Мазнините помагат да се абсорбира повече протеин. Неслучайно северните народи консумират риба в олио, а българинът оставя свинското за зимата. Не е нужно да прекалявате с мазните храни, но през студените месеци не бива да ги изключвате от менюто си.

skin-care-937667_960_720

3. Маслена баня за устните

Ако козметичните балсами не се справят с напуканата кожа, опитайте бабините рецепти и мажете устните си със зехтин или витамин Е (на ампули от аптеката).

4. Масаж поне веднъж седмично

Тази процедура действа стимулиращо на кръвообращението, отпуска мускулите и повишава тонуса. Най-добре за кожата е, особено през зимата, масажът да се прави с естествени масла.

5. Розова вода за лицето

Няма да ви помогне да повишите нивото на влажност в кожата, но ще предпази лицето ви от ссухия въздух в закрити помещения. Впръсквайте по малко през 40-50 минути.

6. Козметиката в чантата

Особено през зимата е задължително да носите със себе си крем за очи, балсам за устни и крем за ръце. Използвайте ги, когато усетите изсушаване. Никога не нанасяйте крем, ако влизате от студено в топло помещение. Изчакайте кожата да се климатизира.

7. Билки вместо черен чай

Черният чай обезводнява организма, оттам и кожата. По-добре наблегнете на чая от билки.

8. По-малко алкохол, цигари и кафе

Стара истина е, че те допълнително изсушават кожата и обезводняват организма. Единствено за кръвообращението се препоръчва червено вино, но не повече от 1 чаша вечер.

9. Два литра вода на ден

Правилото важи и през лятото, и през зимата. Според най-новите изследвания 2 литра вода на ден повишават защитните сили и на имунната система.

10. Повече сън

Той помага на организма да съхрани витамин В, на косата да расте по-бързо, на кожата да стане по-гладка, а на ноктите да бъдат по-здрави. Нощта е чудесно време и за разкрасителни процедури. Преди лягане накиснете краката в топла вода, след което ги намажете с подхранващ крем (може и пречистена свинска мас) и обуйте топли памучни чорапи. Процедурата е подходяща и за ръце. С ръкавици кремът по-добре се абсорбира от кожата.

11. Защита срещу слънцето

Повечето жени смятат, че само летните лъчи състаряват кожата. През зимата обаче слънцето също вреди – лъчите се отразяват в снега и попадат върху лицето така, както при 40 градуса температура в 12 часа на обяд през лятото. Затова в слънчеви зимни дни не забравяйте крема с ултравиолетова защита.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара