Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие бе присъдено за техните смели научни проекти на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалното участие на вицепрезидента Илияна Йотова.Това е третата поред година, в която г-жа Йотова подкрепя с присъствието си каузата за повече жени в науката.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат потенциала си за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост.

Проектът, с който д-р Евгения Сарафова впечатли журито е фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града.

В основата на изследването

e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Чистота на въздуха е особено наболял проблем у нас, като към момента София е на 6-о място в света по мръсен въздух. Това прави проекта на д-р Сарафова не само интересен, но и актуален и с голямо локалнo значение. В момента д-р Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски, съорганизатор на Българския географски фестивал и е сред основателите на образователния уебсайт Географ БГ.  През 2015 г.  тя е и сред номинраните за „Жена на годината“.

Втората стипендиантка д-р Мария Джумалиева-Стоева е

първата победителка

в историята на конкурса, която е възпитаничка на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“. В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Проектът, с който печели стипендията „За жените в науката“, е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове, които имат пряко приложение при защита на информацията.

Д-р Юлия Романова е третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е

амбициозен млад химик

и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 2012-2017 г. придобива международен научен опит, работейки като постдокторант в Университета на Намюр и Университета на Съри. Носителка е на националната награда на фондация „Еврика“ за 2011 г. за изключителни постижения в науката. Проектът, с който д-р Романова печели стипендията е фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

Стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за

9-и пореден път

в партньорство между L’Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес „За жените в науката“ продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29%* от изследователите в световен мащаб). През последните 21 години „За жените в науката“ е подкрепила и отличила над 3100 жени учени в 117 държави.

Новото десето издание предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2020 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара