Да видиш заразителната усмивка на професора и да поговориш с него е колкото приятно, толкова и интересно, да усетиш част от душата му, грабнала и размахала нависоко из въздуха шапката си напук на всичкото около й, да наблюдаваш създаденото от ръцете му си е направо вълнуващо преживяване.

Интересните живописни платна и керамика, заиграли се всякак с цветовете, взели по малко от мисълта и емоциите на автора, са тъй ярки, че нищо не би могло да ги държи настрана от зрителя, който ги гледа, развълнуван от нестандартните творчески решения, мило съчетани с тънък хумор.

Сега професор Вихрони Попнеделев ръководи катедрата “Текстил – изкуство и дизайн” в  Националната художествена академия, но желанието му да рисува го отвежда първо в художествената гимназия на град Казанлък. После идва обучението му в Националната художествена академия, която завършва през 1979 година в класа на професор Панайот Панайотов със специалност Живопис.

1981 година му донася Награда за живопис от Министерството на културата, а през 1982 година получава Националната награда за живопис “Захари Зограф”. През 1986-1987 година Вихрони Понеделев се включва в групата за авангардно изкуство “Градът” заедно с колегите си Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Греди Асса и Недко Солаков, която е обединена от изкуствоведа Филип Зидаров. Точно той съвсем по приятелски даде и първите тактове на сегашната изложба: “нещата на Вихрони се харесват, защото не задължават”. Групата “Градът” първа показва на българския зрител различни визуални техники, противопоставяйки се на установените норми както в изкуството, така и в обществения ред и по своеобразен начин подкрепя с експозиции и акции младата демокрация в страната до 1990-91 година, когато се разпада.

Художникът живее и работи в София и в Арт център “Вихрони” в спокойното село Долни Камарци. Центърът е известен с образователните си курсове по рисуване, живопис, керамика, текстил и с популяризирането на традиционните български занаяти и изкуства.

Картини на професора притежават всички големите галерии у нас, колекционери в Испания, Белгия, Полша, Германия, Македония и Гърция, където той е направил не една изложба.

Усмихнал се на житейския водовъртеж с будните си очи, доверил се на своето замайващо като шир въображение, Вихрони Попнеделев не спира да експериментира и търси, да съпоставя, да играе с цветовете и материята, докато щедро полива и отглежда художника в себе си.

Почитателите на Вихрони Попнеделев могат да видят изложбата “Живопис и керамика” до 6 януари 2018 година в столичната галерия “Арт алея” на улица “Уилям Гладстон” 51А.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара