Импресия на сезоните и настроенията разкрива Дафина Моллова в своята четвърта самостоятелна изложба в столичната „Галерия 10” на ул.”Борис I”.

Dafina Mollova 1

Художничката е подбрала 24 живописни работи, среден формат, в които остава вярна на своя неповторим стил – романтично, меланхоличен и много вдъхновяващ. В своите нови творби Дафина отново черпи вдъхновение от природата с пълни шепи.

Dafina Mollova 2

Повечето и картини приличат на някакъв вихрен сън.  Авторката ни пренася сред полегати хълмове, през които вятърът преминава като вихрушка, за да разроши короните на дърветата или да подреди в наклонена редица лилавите снаги на тополите. Или пък ще се успокои и ще застине в мързелива мараня над морската шир („Ментов следобед”). Прави впечатление и нейният пясъчен път край морето – много деликатно и естетски тя е успяла да пресъздаде пролетното настроение – с топлината във въздуха, със свежата зеленина на тревата и ярките цветове на маковете.

Dafina Mollova 4

„Рисувам нещо по-различно, което ми е направило впечатление. Представата от видяното, което се е запечатало в паметта ми”, разказва тя. В някои работи стилът на авторката е леко променен, по-абстрактен, като например в картината с цветни петна – в оранжево, жълто, зелено и охра, но в тях безпогрешно разпознаваме все същия вихрен есенен пейзаж.

Dafina Mollova 3

Има нещо магическо и много романтично в нейните градски пейзажи. В тях тя успява да улови и да пресъздаде някакъв човешки, мил жест, който обикновено не забелязваме, забързани в ежедневието. Но ето, художничката не само го е запомнила, но и ни го е показала – влюбен поднася цвете на любимата си на пейка в парка или две сродни души разговарят пред бутилка вино сред небостъргачите на големия град, скрити в теменуженосинята вечер. Заглавието на картините са поетични и нежни, като самата авторка – „Цяла сутрин тананиках едно и също”, „Препрочетох писмото ти”…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара