Познава ги публиката във Великобритания и Северна Ирландия, Япония, Белгия, Германия, Израел, Египет, Тайван, Хонконг, Китай, Португалия, Филипините, Сингапур, САЩ и др. Сега България е част от новото им международно турне. Една от най-популярните руски класически балетни трупи – Московският сити балет (Moscow City Ballet), създадена през 1988 г. от Виктор Викторович Смирнов-Голованов – солист и балетмайстор на Болшой театър, постановчик на забележителния балет „Анна Каренина“ (заедно с Мая Плисецкая), вече 28 години съхранява и развива традициите на класическия руски балет.

metro2

Постановките му се определят като едни от най-високостандартните в балетното майсторство.

Всеки „на своя етаж“ и всички на балкона

Който е гледал последната мащабна работа на Виктор Голованов – авторска версия на балета на Прокофиев „Ромео и Жулиета“, не скрива възхищението си от видяното на сцената: спектакълът далеч надхвърля представите за „нещо много добро“ – то е изключително завладяващо, с дълбочина и красота, която покорява зрителите.

Romeo & Juliet 1

„Познавайки този спектакъл, човек може да сравнява. Това не е нещо ново, не е постмодерна работа – гледате и се чудите какво ви показват, а ви е неудобно да го изречете на глас. Не мисля, че има някой, който да не познава „Ромео и Жулиета“. Точно това ни задължава „да държим марката“. И руският балет го прави. Да, има групи на различно ниво. Всеки си има „своя етаж“. Но руският балет продължава да бъде на много високо ниво, на каквото всъщност винаги е бил. Като в поговорката „Бързият не ходи за вода, а жадният“. Така че гледаме на бъдещето на руския балет с оптимизъм“. Това са думи на художествения ръководител на театъра Людмила Фьодоровна Нерубащенко – жената – спътница на Виктор Викторович до последния му път през 2013 г., на която е посветен този спектакъл.

Людмила Нерубащенко е родена в Одеса. След като завършва Киевското хореографско училище през 1974 г., е поканена в Одеския театър за опера и балет, на чиято сцена се превъплъщава в над 30 роли. В Московския сити балет е от неговото създаване. От 1993 г. е главен педагог-репетитор, а след кончината на Виктор Викторович поема художественото ръководство на прочутия балетен театър.

metro_2

 

Над петдесет балетисти пресъздават на сцената класическата любовна история. Главните роли изпълняват Лилия Орехова и Талгат Кожабаев. От създаването си досега в Московския сити балет са поставени 10 балета и са изиграни над 20 хиляди спектакъла.

Шекспировите герои – в емоционален балетен вариант

„Ромео и Жулиета“ е пиеса, чийто сюжет трудно се пресъздава в балета, е мнението на специалисти. Сложността на образите, както и дълбоко емоционалните сцени са изпитание за „езика“ на това сценично изкуство. В постановката на Московския сити балет обаче красивата хореография, осветлението, костюмите са в перфектна спойка с играта на артистите. Оркестър и кордебалет засилват въздействието на това превъзходно „шоу“.

„Харесваме този балет, защото е много ярък и красив – сподели Лилия Орехова (Жулиета). – Да се върнеш на сцената и да чуеш аплодисментите на публиката е едно от най-големите удовлетворения в моята кариера“, признава прима балерината.

mcb(4)-lilya orekhova

Лилия Орехова е родена в Донецк. След като завършва Школата за хореографско майсторство при Вадим Писарев през 2004 година, започва да работи в донецкия Театър за опера и балет „Анатолий Соловяненко“. От 2008 година е прима балерина в Московския сити балет, където изпълнява главните роли в „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Дон Кихот“ и др.

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяла като танцьор? „Мисля, че това не е необичайно за танцьорите, но да се възстановиш след контузия и да се върнеш на сцената, е едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени аз и моите колеги“, признава Орехова, която в ежедневието обича високите токчета и красивите обувки.

Съвсем просто казано: не само Лилия Орехова и Талгат Кожабаев (Ромео) превземат публиката чрез тази постановка. Безупречни във всяко отношение са и останалите персонажи. Затова посещението на този спектакъл си заслужава.

Московчани с „Ромео и Жулиета“ пристигат в България на 24 ноември. Тогава ще може да ги види софийската публика в зала 1 на НДК. На 26-и трупата е във Варна в ДКС, а на 27-ми – в Бургас в операта. Билети за трите спектакъла могат да се закупят в мрежата на EVENTIM. Цената е от 30 до 90 лева.

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара