На тази тема редакцията на съветския илюстрован седмичник „Неделя“ е повела разговор. Ирина Михайловна Лапшина, зам.-директор на Института за лечебна козметика при Министерството на здравеопазването в РСФСР, е издала следните „тайни“ на здравето и красотата:

1380112300_kinopoisk_ru_rita_ha-24

  • 365 пъти в годината отделяйте по 10 минути за утринна гимнастика;
  • 365 пъти в годината правете, макар и само половинчасова разходка пеша;
  • 365 пъти в годината правете хладен душ или обтривайте тялото си с хладка вода. След това правете фрикции на тялото с вълнена кърпа или вълнена ръкавица;
  • 365 пьти в годината вечер старателно измивайте лицето си с преварена вода, а още по-добре с дъждовна или снежна вода;
  • 365 пъти в годината намазвайте лицето си с хранителен крем, като с внимателни движения набивате крема в кожата, без да я разтягате. Не забравяйте преди лягане да попиете излишния крем с чиста хартия или памук;
  • 365 пъти в годината намазвайте ръцете си с омекотяващ крем, като масажирате пръстите от краищата навътре — все едно че надявате ръкавица;
  • 365 пъти в годината енергично разчесвайте косите си с четка във всички посоки, без да се опасявате, че ще ви се развали прическата. Ще я възстановите лесно след разчесването;
  • 52 пъти в годината — колкото са календарните седмици, правете маникюра си;
  • два пъти в годината, но не повече, къдрете косата си на апарат;
  • сутрин и вечер мийте зъбите си с четка във вертикална, а не в хоризонтална посока .

Красотата — това е хигиена и здраве, казва заслужилият деятел на науката професор Иван Михайлович Саркизов-Саразини, с когото „Неделя“ продължава беседата.

Животът — казва той — това е дишането. Но върху това рядко се замисляме. Обикновено ние дишаме с върховете на дробовете, повърхностно.

Правилно дишат децата и животните.

Погледнете например коня. Вдишването му е дълбоко, а издишването—коремно. Ето така трябва да се диша. Въздухът трябва да запълва най-напред долната част, след гова средната и на края горната част на дробовете. Само тогава организмът получава максимално количество кислород. Освен това при движението на диафрагмата нагоре се масажират сърцето, стомахът, черният дроб. Правилното дишане предпазва от инфаркт. В Индия, където съществува истински култ към дишането, инфарктите се срещат значително по-рядко, отколкото в другите страни.

За нямаляване тлъстините в областта на корема могат да бъдат препоръчани следните дихателни упражнения: отначало дълбоко вдишване — коремът максимално се прибира навътре, след 5 секунди издишване — коремната стена се издува навън. Постепенно времето между вдишването и издишването се увеличава до 10 и повече секунди. Такива упражнения трябва да се правят ежедневно от 5 до 20 пъти. Само след като знаем кога и как трябва да правим вдишването и издишването при всяко упражнение, можем да се занимаваме с гимнастика.

Гимнастиката спомага за оправяне на фигурата. Въртеливите упражнения на тялото и шията, особено при по-възрастните хора, пречат да се натрупват солни отлагания в гръбначния стълб и предотвратяват нарушенията в обмяната на веществата. При всички гимнастически упражнения обаче е необходимо постепенност, навик.

Ежедневно сутрин, още докато лежим в кревата, трябва да повдигаме и бавно да спускаме краката и да правим движения, наподобяващи езда на велосипед. Тези упражнения подчертават талията и не позволяват да се натрупват тлъстини около корема.

lyubov-orlova02Редакцията на „Неделя“ е поканила да участвува в беседата и народната артистка на СССР — Любов Петровна Орлова.
— Когато бях още съвсем млада, една известна провинциална актриса ме посъветва да намазвам всяка вечер с крем долните си клепачи. Аз следвам този съвет пред целия си живот. И съм й благодарна. Да се грижиш за красотата си от младини е по-леко, отколкото след това да изтриваш печалния печат на възрастта. Аз честно изпълнявам всички правила, които е изброила вече Ирина Михайловна Лапшина, и всички правила на хигиената, за които говори професор Саркизов-Саразини. И считам, че трябва да ги изпълнява всяка жена така, както всякога и навсякъде тя трябва да умее да бъде жена.

И още за някои „тайни“’:

На строежите, в цеховете на заводите съм виждала немалко девойки в работни комбинезони и в грубовати ватенки. Но те минаваха из цеховете или слизаха от стъпалата на подемния кран със завидна грация.

Походката на жената — това е също изкуство. Трябва да умеем да направим походката си такава, щото тя да изглежда естествена, вродена и изящна. Разбира се, походката се изработва с дългогодишна тренировка. Жените често се оплакват, че не могат да ходят с обувки с високи токове или обратното — с ниски токове. А това е, само зашото не са свикнали. За мене височината на тока е безразлична. На жената отива и спортната походка, и спортната обувка. Разбира се, това не значи, че в спортна обувка крачката трябва непременно да бъде „по-голяма“.

Друго не по-малко сложно изкуство е умението да се носят дрехите, да се „чувствува“ облеклото. Гардеробът на жената трябва да бъде практичен, удобен, рационален. Жената трябва да бъде винаги облечена и вчесана така, че да може всеки момент да излезе на улицата. За работа е достатъчна една рокля, една пола, няколко блузи и джемпъри. Ако към полата се облече вечерна блуза, може да се отиде и на театър. Ако сме поканени на вечеря, хубаво е да имаме по-официална рокля. Обувките трябва да избираме точно по крака ни, така че да се чувствуваме в тях удобно. Тясната обувка разваля походката, а краката се подуват. Бельо обаче трябва да имаме повече и често да го перем и сменяме. Без спретнатост и изрядност не може да има изящество и може би са прави французите:

по-добре две бръчки на лицето, отколкото една гънка на чорапите

Споменах бръчка — да поговорим и за бръчките. За да избегнем бръчките на лицето, не трябва да затлъстяваме, нито да отслабваме. Едно от задъл жителните правила за жените е да поддържат теглото си по възможност еднакво през целия си живот. Това не е трудно да се контролира, особено ако се носи мек корсет, без твърди банели. Корсетът — това е нещо като контролна мярка. Той не разрешава да се изяжда нищо излишно. Ограниченията в храната, естествено, също трябва да бъдат правени с разум. Не трябва да увреждаме здравето си, като пазим гладна диета. Много жени, за да не пълнеят, избягват да ядат например супа. Това не е правилно. В дневното меню супата е задължителна, разбира се, в неголямо количество. Много „по-опасен“ е хлябът, тестените изделия, сладката. Аз предпочитам сух хляб.

Професор Саркизов-Саразини е безусловно прав: красотата — това преди всичко е здраве. Тенът на лицето също зависи от здравето. Ако човек е здрав, не му е нужна козметика.

Лицето без пудра изглежда много по-жизнерадостно и по-красиво

Какво може да бъде по-прелестно от усмивката на човека! Но ето че съществува мнение, че от усмивките се появяват бръчки на лицето. Някои актриси по тази причина даже не се усмихват. Това схващане е неправилно и вредно. Във Франция например актрисите преминават специални упражнения за „усмихване“. Усмивката всъщност заздравява мускулите на лицето. И моя съвет е— не се бойте от усмивката, нека тя краси лицето ви.

Аз прекрасно разбирам, че повечето жени са много заети — работа, деца, домакинство, мъж … Но от 1444-те минути, които има денонощието, обезателно трябва да отделим 55 минути лично за себе си. Макар и да изглежда парадоксално, но за да бъдем женствени, трябва да бъдем и доста упорити.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара