Възможно ли е менструалният цикъл да бъде изместен във времето, за да не съвпадне с кратката отпуска или с важни професионални и социални ангажименти на жената? Или с продължителен полет, или с командировка. Естествено, този въпрос си задават много жени.

girl-97433_960_720

Най-добре е менструацията да идва съвсем „точно”, но понякога тя се появява в особено неподходящо време и не се съобразява с важни събития в живота на деловата жена. Предизвиква голям дискомфорт в работата й и в нейната ваканция.

Жените, които приемат хормонални контрацептивни таблетки, могат да отложат цикъла, когато се налага. Това става, като след края на опаковката с 21 таблетки не направят необходимата седемдневна почивка, а веднага започнат втора опаковка от 21 хапчета. И едва след като изпият втората, направят седемдневната пауза. През това време ще се появи менструацията.

И жените, които не пият контрацептивни хормонални таблетки, могат при необходимост да изместят своя менструален цикъл, като ги приложат временно. За тази цел те трябва да започнат една опаковка с хапчета още от първия ден на менструалното кървене и да изпият една или две опаковки от тези таблетки без пауза.

Така се съчетават предимствата на високоефективното предпазване от нежелана бременност с възможността да се „премести” менструалният цикъл.

Разбира се, изборът на подходящите за дадена жена контрацептивни таблетки трябва да стане след консултация със специалист.

 Съветите са от д-р Георги Коларов, медицински център „Майчин дом”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара