НДК издирва отдавна загубен шедьовър на живописеца Цанко Лавренов. Търсената творба е озаглавена „Габрово 1847 година – първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България“ и е създадена през 1968 г.

 

ndk-izdirva-otdavna-zaguben-shediovyr-na-canko-lavrenov-384226

Инициативата по издирването на оригинала е по повод отбелязването на 120 години от рождението на Цанко Лавренов.

За първи път пред родна публика Фондация „Цанко Лавренов” ще покаже запазената оригинална рисунка в размер 1х1 с картината. Рисувана е с молив върху хартия с размери: 140х197 см. Това ще стане утре, на 12 юли 2016 г., от 18:30 ч. в Литературен клуб “Перото”.

Изчезналата картина

Историята на картината и нейното изчезване е повече от интересна. През средата на 60-те г. на ХХ в. Цанко Лавренов получава поръчка за нея от завода „Подем” в Габрово. Темата за построяването на първата гимназия в България не е избрана случайно, тъй като този момент е един от най-знаковите исторически епизоди в историята на града. Резултатът е изключителна картина, на която е отредено специално място в тогавашния завод.

За съжаление, след промените в политическата система в началото на 90-те, следите на творбата се губят безследно.

Цанко Лавренов

Tsanko Lavrenov

Цанко Лавренов е роден на 24 ноември 1896 г. в гр. Пловдив. През 1916 г. завършва Френския католически колеж „Свети Августин”, след което посещава частно рисувално училище „Св. Ана” във Виена (1921 – 1922 г.). През 1925 г. пътува из Италия.

Първата работа, която му носи известност, е акварелната рисунка „Иконописец” от 1926 г., изпълнена в традицията на средновековната миниатюра. Скоро след нея се появяват и първите пейзажи от Стария Пловдив и Рилския манастир, създадени в споменатия вече стил. Пейзажите от Рилския манастир поставят началото на един дълъг манастирски цикъл, връх, в който са творбите от престоя му в Света Гора (1935 – 1936 г.). Освен като художник, Цанко Лавренов през целия си живот се изявява и като художествен критик. В периода 1964-1967 г. урежда самостоятелни изложби в Прага, Будапеща, Варшава, Западен Берлин и Москва.

Умира на 18 октомври 1978 г. в град София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара