Докато доскоро в Холивуд беше хит палео диетата, а Бионсе и Джей Ло възхваляваха веган режимите си, то вече е време всички да се приготвим за следващото поколение режим за здравословно хранене – пеганизъм.

cover_eatfatД-р Марк Хаймън разработва тази система за хранене, която комбинира най-доброто от палео и от веган режимите. В книгата си „Яж мазнини и отслабвай” (ИК „Кръгозор”) за първи път той обяснява същността на пеганизма. Авторът предлага нова революционна програма, която ще преобърне възгледите ви за мазнините и коренно ще промени начина ви на хранене и вашето здраве.

Марк Хаймън е доктор на медицинските науки, практикуващ лекар, който прилага най-доброто от традиционната и алтернативната медицина и  често гостува като консултант в CNN, FOX и Elle. Неговият подход към храненето е резултат от десетилетия на проучвания и личен опит, натрупан от работата му с всеки един от хилядите му пациенти.

4.Mark Hyman

„Фокусирам се конкретно върху пресечната точка между веганството и палео диетата, защото по средата между тези два подхода се намира най-постижимият, логичен, екологичен, вкусен, здравословен, научнообоснован начин на хранене. Съчетавам здравословни елементи от други режими, като например Средиземноморската диета”, казва Хаймън.

Съпоставянето на веган диета с консумация на чипс, кола, гевреци и паста с палео диета, включваща полезни зеленчуци и месо от пасищни животни, отново не би било от особена полза. Същото се отнася и до сравняването на палео режим с месо от индустриално отглеждани животни, пушени наденици и малко количество пресни зеленчуци с веган диета с непреработени храни с нисък гликемичен индекс. „Все още никой обаче не е направил проучване, сравняващо идеалната, здравословна палео диета с идеалния, здравословен, високомазнинен веган режим. Предполагам, че и двата начина на хранене са здравословни и че някои хора се чувстват по-добре при спазване на високомазнинен режим с животински продукти, а други – при придържане към високомазнинно веган хранене”.

pegan

Марк Хаймън препоръчва да рестартирате изцяло организма си с програмата „Яж мазнини и отслабвай“, описан в едноименната книга, и после да направите преход към пеганизма като режим, към който да се придържате в дългосрочен план. Пеганизмът е разумен и балансиран начин на хранене без купища ограничения. Той е засищащ, лесен за следване и базиран на най-съвременните и точни научни факти.

Ето правилата на пеганизма, които Хаймън съветва да следваме:

 • Неограничени количества нескорбялни зеленчуци (зеленолистни и хрупкави зеленчуци), които трябва да съставляват около 50-70% от храната ви като обем (т.е. като пространство, което заемат в чинията ви).
 • Умерени количества ядки и семена, сред които бадеми, орехи, пекан, макадамия, тиквено семе, сусам, конопени и чиа семена.
 • Умерени количества плодове с нисък гликемичен индекс.
 • Риба – дива, с ниско съдържание на живак, или продукт на екорибовъдство (сардини, скумрия, херинга, дива сьомга).
 • Говеждо, бизонско, агнешко от пасищни животни, органично птиче месо.
 • Яйца от органични или свободно отглеждани кокошки.
 • Малки количества зърнени без съдържание на глутен (ориз, киноа, елда).
 • Малки количества бобови, ако нямате непоносимост.
 • Без млечни (с изключение на козе или овче сирене или кисело мляко, ако ви понася, и гхи или краве масло от пасищни животни).
 • Големи количества полезни мазнини – авокадо, зехтин екстра върджин, кокосово олио.
 • От време навреме лакомства, съдържащи истинска захар, кленов сироп или мед
 • Умерен прием на алкохол – максимум 1 чаша вино вечер или около 30 грама дестилирани алкохолни напитки – най-добре по-малко от 5 питиета на седмица. Бирата създава проблеми, защото съдържа захар и глутен. Помислете за „биреното коремче“.
 • Кафе или чай (максимум 1-2 чаени чаши на ден).
 • Минимални количества глутен (само под формата на пълнозърнести като начупен овес, пълнозърнест хляб от ръжени ядки, ечемик) и млечни (най-добре кози или овчи и винаги органични) в случай че няма нетолерантност. Те са само по избор и то при условие че установите, че организмът ви не реагира при повторното им включване в режима. Не е необходимо да бъдат част от един здравословен начин на хранене. При повечето хора предизвикват възпаление и хронични оплаквания.

placermedit-mgr11p7cbgwkyuh4nrg6x3nddwijgzlf7kfj7zy2sk

Какво не се включва в режима:

 • преработени храни, всички изкуствени продукти (особено подсладители), течна захар и сокове, с изключение на сокове от зеленолистни.

Пеганизмът е по-скоро философия с насоки, отколкото строго спазване на определен начин на хранене, включващ последните научни факти и схващания за храненето и подпомагащ тялото ви да бъде в дългосрочен план в оптимална форма.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара