Няколко годишнини на обществения транспорт в България вдъхновяват художничката Петя Илиева за проекта „Галерия на колела – мостове между народите“. Тя представя културите на различни страни – изкуство, традиции, празници, исторически събития по необичаен начин – „облича“ превозни средства с картини.

Две от нейните произведения – трамвай по случай 120-годишнината на трамвайния транспорт, и тролей – по случай 80-годишнината им, се движат по улиците на София. Те са част от инициативата

Art4Diplomacy („Изкуство за дипломация”)

2021 г. бе Европейската година на железопътния транспорт, която продължава и през 2022 г. заради пандемията от Covid-19. И на Бъдни вечер 2021 г. в нова галерия на колела се превърна единствената действаща теснолинейка в България.

„Идеята се роди миналата година, когато видях влакчето с четирите зелени вагончета и веднага си го представих като ярка цветна приказка, която привлича вниманието на хората и ги кара да се усмихват. Сключих споразумение с БДЖ и те ми предоставиха външните метални части на вагона-бистро, върху които заедно с дипломатическите мисии на 19 държави изработихме и монтирахме изображения, за да запознаем местните жители и туристите с елементи от културата на близки и далечни страни“, разказва Петя Илиева.

През 2021 г. се навършиха 100 г. от първата копка на теснолинейката и 95 г. от пускането й. Линията на влака изминава общо 125 километра, прекосявайки три планини – Родопите, Рила и Пирин. Пътят ѝ започва от най-ниската гара – Септември и минава през най-високата гара на Балканите – Аврамово, на 1267 м надморска височина сред живописните гледки на Родопите. Заради пейзажа и теренните особености линията е известна като

„Алпийската железница на Балканите“.

В идеята на Петя Илиева „Изкуство за дипломация“ се включват посолствата на Финландия, САЩ, Азербайджан, Полша, Аржентина, Ирландия, Косово, Португалия, Мароко, Индонезия, Германия, Италия, Дания, Република Южна Африка, Австрия, Швейцария, Испания, Молдова и Израел.

„Посланието на тази инициатива е същото, което отправям с цялата дейност на „Изкуство за дипломация“ – междукултурен диалог. Всички хора, всички народи сме повече еднакви, отколкото различни, а в различията трябва да виждаме очарование, трябва да търсим националните духовни богатства, а не противоречия и конфликти. Изкуството, културата и информираността са най-сигурните мостове между народите“, казва Петя Илиева.

Теснолинейката показва културните послания от 24 декември. На 21 януари на гара Септември се събраха посланици на 19 страни от пет континента, заместник-министрите на туризма проф. Мариела Модева и на транспорта и съобщенията Илия Илиев, бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков за представянето на културния проект „Галерия на колела – мостове между народите“. Всички гости пътуват с теснолинейката до Велинград.

Петя Илиева казва, че е посветила творчеството си на българските шевици, дълго преди фолклорните мотиви и народните носии да станат модерни. Рисува фолклорни елементи, защото иска да покаже България на света. И не само на света, а и на българите. Върху вагона са проектирани нейни картини и снимки, като колажи с други изображения, символизиращи културни елементи от цял свят.

„Целта ми е да изнеса изкуството от галериите и музеите, да го доведа до максимално широка публика и ако може с мъничко да направя хората по-ведри и по-информирани“, казва Петя Илиева.

През март тя празнува 50-годишен юбилей. Завършила е  Националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София, а после „Живопис и естетика“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализирала е реставрация на стенопис във Виена. От 1998 до 2010 г. е реставрирала множество стенописи в църкви, обществени и частни сгради в Австрия.

Изследовател е на културната дипломация. През 2019 г. защитава докторска степен с дисертацията „Българското изкуство и фолклор като международни мостове и културна дипломация“.

„Практическата ми работа е подчинена на запазването и показването на българското културно наследство. Правя го не само със изложби, каквито съм реализирала на шест континента – аз  съм първият български художник, представил творчеството си в Оман. Отбелязала съм присъствието на България чрез изкуство в четири града в Индия – Делхи, Курукшетра, Харяна и Нойда. Имам самостоятелни изложби в САЩ – Чикаго, Ню Йорк и Вашингтон. Гостувала съм в Япония – в Токио и Йокохама. В Китай, в Ливан. В много български посолства, европейски и международни институции, в Париж – централата на ЮНЕСКО, Страсбург – Съвета на Европа, Лондон, Виена – двореца Хофбург, Брюксел – Европейско училище, Венеция – Palazzo Zorzi на 55-тото Биенале, Дома на Европа в Прага, Братислава, Валенсия, остров Ливингстън – Антарктида. Груповите ми участия са повече от 60 – в национални и международни изложби, както и в 22 международни пленера в Европа, Африка и Азия.“, разказва художничката.

Петя Илиева в момента е съсредоточила вниманието си върху създадената от нея инициатива Art4Diplomacy, която посолството на Иран нарича „Фестивал на традициите на народите от цял свят“. През последните три години е „населила” с изкуство  33 електроразпредилителни кутии в София. Организирала е три изложби на същите изображения върху пана, както и ревю на традиционни костюми и музика от Азия, Африка и Латинска Америка – спектакъл в градината на двореца Врана, наречен „Красотата в различността“.

„Това е моят начин да промотирам България по света. Това е и начин чуждите дипломати да представят страните си в България. Не е тайна, че изкуството е част от публичната дипломация, а тя е най-действащият и най-мощен инструмент.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара