Случвало ли ти сее да се чувстваш супер зает, изтощен от много работа, а да нямаш усещане да си свършил нещо кой знае колко съществено? Да работиш много и да свършваш малко? Да имаш пет задачи в списъка си, и да ги разтягаш с дни?

Случвало ли ти се е да се захванеш с някакъв проект, да имаш голяма цел (да учиш, спортуваш, да напишеш дипломна работа, или да захванеш бизнес проект) и нещата да се объркат, да загубиш мотивация, да отлагаш, да не върви?

Познавам толкова добре това чувство, защото съм била в него десетки, ако не и стотици пъти. Докато не разбрах каква е причината да се въртя в този омагьосан кръг, и не предприех действие да променя нещата. Така че да работя по-малко, а да свършвам повече. Да изпитвам удовлетворение от свършените задачи, и да имам успех с големите цели.

Знаеш ли кое отличава най-успешните хора на планетата? Ето това:

Преди да пристъпят към каквото и да било действие в посока реализиране на целите си, те отстраняват предварително блокажите и съпротивите си, които биха саботирали успеха им.

Ние в повечето случаи изобщо не подозираме за съществуването на тези блокажи, и се втурваме директно към целите, които си мислим, че искрено искаме да постигнем. Рационалният ум наистина декларира такова желание, но подсъзнанието (което е в пъти по-мощно), има друго мнение по въпроса и ни възпрепятства чрез разсейване – механично, емоционално, мисловно.

И така, ето откъде да започнем: от спокойствието и фокуса в ежедневните задачи. Те са ни абсолютно необходими, за да можем да свършим бързо и с лекота набелязаните задачи и цели. И като говоря за цели нямам непременно предвид някакви грандиозни неща. (макар че това се отнася и за тях).
Много хора изпитват затруднение с изпълнението на ежедневните задачи. Това може в работен контекст да бъдат имейлите, които имаме да напишем, хора с които да се свържем, да организираме доставчици, контрагенти, покупки, документация, срещи, банкови и счетоводни въпроси. А могат да бъдат и неща, свързани с домакинството – пране, чистене, ремонт, занимания с децата, събиране на багаж, дейности около организацията на пътуване и т.н.

Защо е нужно да сме спокойни, за да изпълним бързо, с лекота и минимални усилия своите задачи? Няма ли да ни помогне повече адреналинът, за да ни държи в състояние на напрежение? Разбира се, че не може да сме отпуснати и вяли, и активни в същото време.

Нужен е тонус. Но спокойствието е ключово! За да разберем защо спокойствието е толкова важно, трябва да разберем как работи мозъкът. Префронталният кортекс е онази нагъната челна корова структура на мозъка, която отговаря за интелекта, за рационалната, ясна мисъл, за необременените гледни точки, за умните решения и идеи. Имаме нужда той да бъде максимално активен, за да можем да мислим зряло, рационално, и да действаме по същия начин. Когато обаче сме тревожни, мозъкът възприема съобщение за заплаха. И насочва приоритетно своите ресурси към тилната част и лимбичната част на мозъка (примитивните мозъчни структури), които отговарят за оцеляването. Амигдалата е малка специфична част от тази система, която приема съобщението за опасност. Когато амигдалата “надуши” опасност, мозъкът активира оцеляващото състояние “Борба или бягство”. В това състояние за нашия мозък няма никакво значение какви умни решения може да измисли, защото ни грози смъртна опасност и всичко, което има значение е да активираме първичните си, животински механизми за да оцелеем.

В една модерна реалност, нямаме непосредствени заплахи за живота – няма тигър, или нападател с нож. Но мозъкът интерпретира като заплаха всевъзможни тревожни състояния, причинени ни например от неща като:

  • Това, че не харесваме работата си
  • Имаме конфликт/притеснения от шефа
  • Терзае ни подозрение, че партньорът ни изневерява
  • Имаме краен срок за задача, която чувстваме трудна или неприятна
  • Чувстваме се подтиснати, самотни
  • Чувстваме се ядосани покрай децата
  • Имаме конфликт с някой важен за нас човек

И още десетки, стотици причини, които са индивидуални за всеки от нас. Тревогите, напрежението, подтиснатите негативни емоции държат амигдалата активна, възприемаща съобщение за опасност, държаща ни в дистрес. И това просто отнема от естествените ресурси с които мозъкът разполага, за да мисли и действа рационално, и умно. В крайна сметка – има ли човек, който да не е бил притеснен преди изпит и въпреки всичките знания, които има, да чувства, че главата му е празна? Ето за това говорим. Нужно е да бъдем в състояние спокойствие, за да имаме достъп до интелекта си и да сме супер продуктивни със задачите си.

А защо е нужно да сме фокусирани? 

Ако мислим за ресурсите на интелигентния ни мозък като за светлина, представете си тези два сценария:

  • Десет фенерчета насочени в разнородни посоки, с избледняваща светлина и обсег на осветяване, и
  • Един голям, мощен прожектор, насочен само в една посока

В кой от двата сценария имаме по-голям ресурс? Физиците наричат събраните в едно цяло светлинки – кохерентна светлина. И ако това са ресурсите на мозъка, то всеки път, когато ги насочим кохерентно към една цел, то ще я осъществим много по-бързо и лесно, отколкото ако се разпиляваме на 10 различни места. Модерният мултитаскинг (умението са вършим няколко дейности едновременно), всъщност не е добро и полезно умение. Множество изследвания на научни институти показват, че хората, които правят няколко неща едновременно (като да четат имейл, да говорят по телефона и да пишат презентация), всъщност имат силно занижени мозъчни функции.

Мозъчните показатели на такива майстори на мултитаскинга се доближават до това, което може да очакваме да видим при човек, който е пушил наркотик, или е прекарал безсънна пиянска нощ. Така че фокусът над задачата по която работим (една по една) ни е нужен за да сме супер продуктивни с лекота. Тук ни е нужна доза дисциплина, за да отстраним всякакви механични разсейвания – непрестанното проверяване на имейла, скролването в социалните мрежи, разсейващите телефонни обаждания по несъществени теми.

Ето как да използваме ТЕС,

за да се погрижим на първо време за тревожността и подтиснатите негативни емоции, които крадат от ресурсите на мозъка ни. ТЕС практиката във видеото започва след 24-тата минута:

След тази практика буквално ще ви просветне, ще ви олекне, ще дишате по-спокойно и дълбоко. И ще можете да се захванете със задачите през деня си със спокойствие и фокус. Препоръчвам да правите тази проста, но много мощна практика в началото на всеки ден.

Ще бъде ли достатъчна само тази практика при големите ни цели, които отлагаме от месеци и години, които незнайно защо саботираме и все нещо отвън се случва, което да ни препъне по пътя към успеха? Като да започнем да се храним здравословно, да спортуваме и отслабнем, да завършим дипломна работа, да започнем да действаме по бизнес проект, да напишем книга, да създадем уебсайт и т.н. – Най-вероятно не.

С тази практика ще можеш да разчистиш мозъчната мъгла и сдържаната, и натрупана негативна енергия от подтиснатите емоции. Но обичайно за тези постоянни напрегнати състояния има дълбоки причини като: дългогодишни разногласия с партньора, вкоренено чувство за недостойност, водещо към детски травми, негодувание към живота, водещо към трупани в годините разочарования, и т.н. Това са емоционални и събитийни пластове, които изискват дълбинна професионална работа, за да бъдат освободени. Докато не се гмурнем в дълбокото, можем да потупваме за временното напрежение и това ще ни помага, но ще бъде като да забършем прахта, вместо да изчистим пластове замърсявания, дълбоки няколко метра.

ТЕС е изключително знание и практика. За да се овладеят принципите на приложение в дълбочина, е нужно време, учене, практика и отдадена работа със себе си. Дълбоките корени на нашите модели на поведение се простират чак до детските ни години, та и отвъд раждането ни. В тези дълбини можем да открием части от себе си, които ни саботират и спъват развитието в големите ни цели. Рационалният ум може да твърди, че иска това повишение, популярност и успех. Но в същото време, травмирана частица от нас, скрита в подсъзнанието, всячески ни отклонява от тази популярност, защото има вярването, че е недостойна, неспособна, а успехът в светлината на прожекторите крие заплаха от присмех и отхвърляне. Овладявайки принципите на ТЕС в дълбинната трансформация, ние не само откриваме тези потайни части от себе си, а и освобождаваме травмата, саботиращото вярване. И ето, че пътят към успеха се разкрива чист и безпрепятствен пред нас.

И ако едва сега прохождаш в това знание, дай си време. Използвай ТЕС практиката от видеото горе колкото се може по-често, всяка сутрин, за да се подготвиш за продуктивен ден. Можеш да задълбаеш постепенно с някоя от програмите за самопомощ, с които навлизаме по-дълбоко. Като: “Рестартирай живота си с ТЕС“; “Оформи мечтаното тяло с ТЕС и го заобичай отново”; “Да намерим любовта с ТЕС” и останалите програми, които провеждаме през годината. Най-дълбинното познание и преживяване постигаме в Сертификационните обучения по ТЕС – 1 и 2 ниво, които се преподават на живо.

Това са конкретни стъпки, които можеш да предприемеш, за да поемеш живота си в свои ръце. Тази практика има феноменално действие и усещаш ефекта веднага. На която и стъпка да се намираш, не забравяй правилото на най-успешните хора на планетата: Преди да пристъпиш към каквото и да било действие в посока реализиране на целите си, погрижи се да отстраниш предварително блокажите и съпротивите си, които биха саботирали успеха ти.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара