Родителите са отговорни да осигурят на децата подходяща среда, която да стимулира развитието им и придобиването на здравословни навици.

Спортът и полезната храна са най-важните активности, които децата следва да включат в живота си с вещина и удоволствие.

Как можем да им помогнем да станат възрастни, правейки го с един здравословен начин на живот?

Силата на личния пример

Не забравяйте, че родителите са модел за своите деца. Здравословните навици могат бързо да бъдат интегрирани в начина им на живот, ако те вече са налице в дома. Опитайте се да купувате и консумирате единствено здравословни храни. Следвайте редовен график за хранене и сън, а също така и тренирайте възможно най-често. Това са най-важните стъпки в отглеждането на едно здраво дете.

Превърнете храненето в красиви моменти, които сте прекарали заедно

Ако вашите деца не желаят да хапват определени зеленчуци или плодове, не ги карайте да го правят насила. Вместо това ги включете в различен вид ястие или се опитайте да готвите заедно. Дори да е нещо ново, ако децата са участвали в приготвянето му, то те със сигурност ще бъдат любопитни да го опитат. Променяйте всеки ден менюто, опитвайте нови рецепти и предлагайте по малка порция сладко през уикендите или при специални поводи. Избягвайте твърде стриктните диети. Не забравяйте, че целта е да изградите здравословно отношение на децата към храната. Със сигурност не я използвайте като награда – заменете я с малки подаръци, стикери или персонализирана снимка.

Добавете семейно спортуване към своята всекидневна рутина

Карайте велосипедите си, играйте навън и опитайте да намалите времето, което прекарвате пред екраните.

Постарайте се да бъдете активно семейство. Опитайте да се разходите, вместо да ползвате колата или изкачете стълбите, вместо да се натъпчете в асансьора. Ако имате интерес, запишете се в спортно състезание, което да включва цялото семейство. Още по-забавно ще бъде да изберете заедно спортната си екипировка. New Balance е бранд, който предлага множество различни модели за цялото семейство.

Насочете се към планината всеки път, когато имате тази възможност. А ако планирате следващата си почивка, изберете вариант, който включва възможно най-много активности. Има безброй неща, които можете да правите заедно – да се разхождате, да плувате, да играете, да тичате или да научите някой нов спорт. Винаги се стремете да избирате “активна” ваканция.

Танцувайте заедно, когато можете, смейте се при всеки удобен шанс за това и се наслаждавайте на всеки един от сезоните. Независимо какво е времето навън, излезте и преоткрийте красотата на всяко едно време от годината.

Четете заедно от най-ранните години на децата

Децата бързо стават любопитни и ще бъде страхотно ако заедно с вас открият вълшебната вселена на книгите. Това ще им помогне да развият не само въображението си, но и речника си.

Всеизвестен факт е, че четенето ни помага да поддържаме ума си и да бъдем нащрек. Всеки ден си запазвайте време за четене, организирайте книжен клуб и споделяйте впечатления от прочетените книги при всяка възможност.

Дайте шанс на децата си да изберат това, което искат

Независимо дали говорим за храна, дрехи, обувки от Under Armour, книги, игри или активности, винаги им осигурявайте поне две опции за избор. Това ще им помогне да станат по-уверени, взимайки сами решения. Така в бъдеще ще могат да преценяват кое е най-доброто за тях.

С малки стъпки, настойчивост и много любов децата ще се превърнат в уверени възрастни със здравословни навици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара