Изтегляте безплатното приложение France Emotion. Отваряте го и поставяте екрана пред някой от 35-те диптиха от пътуващата по света (до 2020 г.) едноименна изложба. Това е началото на доста неочаквано изживяване сред културата, историята, изкуството на Франция.

Четирима фотографи: Ишола Акпо (Бенин), Дейвид Шелиол (САЩ), Еду Монтейро (Бразилия) и Лурдес Сегаде (Испания) обикалят Франция с камера в ръка и се връщат с лична интерпретация под формата на снимки на някои от най-емблематичните обекти от културното й наследство.

Всъщност идеята на цялата изложба е да пренесе емоциите на младите артисти и от своя страна да събуди или подсили интереса на зрителите към страна, която иначе с десетилетия продължава да стои непоклатимо в Топ 3 на световните туристически дестинации.

Но има и още нещо. Водени от любовта си към изненадата и високото артистично качество, домакините обогатяват изложбата с идващата от високите технологии добавена реалност. С помощта на мобилната апликация фотографиите буквално „оживяват“ пред зрителите. Към снимките се добавят звук и спецефекти, а един забавен анимационен герой се появява и изчезва от образа. Дигиталната част на проекта е дело на френските артисти Жули Стефан Ченг и Томас Понс.

По този новаторски и поетичен начин изложбата се превръща в постоянна игра между реалността и фантазията. Пътуването из съкровищата на френската култура обхваща всички епохи от пещерното изкуство до футуристичната архитектура на XXI век.

„Зрителят обикаля крепостните стени и градините на замъци, разхожда се в музеите и съвременните изложбени зали, възхищава се от куполите на църквите и арките на мостовете „, казва кураторът на изложбата Мюриел Анжалран. Триумфалната арка в Париж, Дворецът на Папите в Авиньон, музеят Лалик или Виадуктът Мийо са само част от заснетите обекти.

В проекта си сътрудничат Institut Français y Atout France и френската Агенция за развитие на туризма. След първите спирки в Мексико и Испания, международното турне на France eMotion продължава в страни като САЩ, Италия, Германия, Бразилия, Бенин. Но има и още една изненада: анимацията действа дори когато екранът на телефона с приложението се постави пред отпечатана фотография, включително и онлайн.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара