От това, как поливаме саксийните цветя през зимата, до голяма степен зависи дали те ще оцелеят през този сезон.

В студените месеци стайните растения нарастват незначително. Бихме могли да подтикнем развитието им с подхранване, допълнително осветление, активно поливане. Но повито им части ще бъдат no-изтеглени от обикновено, по-чупливи, а това ще намали декоративния им ефект. Затова добре е през зимата да се намали количеството вода при поливките, както и интервалът между тях. Като компенсация трябва да се осигури повече въздушна влага. Това може да се постигне чрез честа пулверизация на вода върху надземните части на растението.

При цветята, които цъфтят през зимата, поливките не бива да се намаляват. Почивката за тях започва, след като цъфтежът завърши.

Не забравяйте – почвата в керамичната саксия изсъхва по-бързо, отколкото тази в саксиите от пластмаса.

С малки изключения не трябва да се оставя вода в съда под саксията. Тя пречи на корените да дишат.

При много растения с големи листа едно поливане в месеца може да бъде заменено с избърсване на листата с влажна кърпа.

Поставете растенията близо до прозореца, но далеч от радиатора. Между саксиите можете да поставите купа с вода. Проветрявайте често помещенията. Водата, с която поливате, трябва да бъде със стайна температура.

Ето и няколко конкретни съ­вета за често отглеждани у нас растения:

Бегония

Не мокрете цялото растение. Потопете саксията за четвърт час в съд с вода или много внимателно поли­вайте само почвата. Опас­ността идва от това, че когато се намокрят, сочните й надземни части лесно се по­разяват от гъбички.

Хибискус (китайска роза)

Тя цъфти през цялата зима и по­ливането не трябва да се пре­установява.

Папратите изискват редов­но поливане, но без излишък на вода.

Палмите през зимата тряб­ва да се поливат умерено. Пулверизирайте листата им. Фикусът изисква умерено поливане и големи интервали между поливките. При изли­шък на вода листата почерня­ват и растението загива.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара