Мерилин Монро на 90! Несъстоялият се рожден ден през 2016 г. и фактът на отбелязването му са едновременно свидетелство за изумителната издръжливост на един от най-зашеметяващите и повсеместни митове на съвременната поп култура.

7_Arnold Newman_Marilyn Monroe_Hollywood_196_copyright Arnold NewmanВсъщност Мерилин Монро е може би най-голямата модерна икона. Името, инициалите, аурата, снимките й не слизат от афишите, а в крайна сметка свързаните с раждането и смъртта й цифри са просто пореден повод приказката да бъде препрочетена.

Галерия Hiltawsky в Берлин показва от 4 ноември до 14 януари колективната изложба „Мерилин Монро, 90-годишнина. Живот в снимки“ (Marilyn Monroe. 90th Anniversary. A Life in Pictures.). В нея могат да се видят над седемдесет снимки, някои от които малко известни. Ако, разбира се, нещо може да е все още малко известно за Мерилин Монро.

6_George Barris_Marilyn Monroe_Santa Monica Beach_1962_copyright George BarrisПървите й реклами за шоколад за деня на Свети Валентин, първите й корици, включително и някои от култовите й последни снимки. Колкото по-енциклопедичен става подходът към историята на родената на 1 юни 1926 г. Норма Джийн, която умира на 5 август 1962 г., толкова повече информацията прераства в дезинформация. В нещо като общоприет митичен образ, към който от време на време се добавя по някое и друго разкритие. Което не разплита енигмата, дори напротив.

1_Bernard of Hollywood_Kopf-auf Hände_1946_copyright Bernard of Hollywood

Има ли друга личност, която да попада едновременно в светските и звездни хроники, в криминалните архиви, в политическите интриги и сексуалните скандали? А и не на последно място в най-актуалните световни конспиративни теории. Не са пропуснати и хипотези за вмешателство на извънземни в съдбата на най-емблематичната блондинка в историята. На фона на все по-бързо предъвкваните и почти забравяни съвременни (и живи) звезди, интересът към Мерилин е по-скоро парадокс. Дори когато на пръв поглед всички версии са вече разиграни и отрепетирани, магнетичността на нейния ореол изобщо не отслабва.

2_Andre de Dienes_Marilyn Monroe_1952_copyright Andre de Dienes

Честит рожден ден, Мерилин Монро!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара