Акнето (младежките пъпки) е заболяване на кожата предимно в юношеската възраст, но у някои хора се задържа и по-късно. Причина за появяването на твърдите червени или гнойни пъпки е усилената секреция на мастните жлези и запушването на порите на кожата, като се оформят плътни
черни точки (комедони). При изстискване те лесно се инфектират. Ако акнето не се лекува своевременно, може да се усложни и да останат неестетични белези. Причините за заболяването са различни: хормонални, неврогенни, наследствено предразположение към себорея, лоша хигиена на кожата и др. Лечението е бавно, упорито и комплексно. Желателно е да бъде под лекарски контрол, особено ако се налага антибиотична терапия.

acne-1606765_960_720

ОБЩИ МЕРКИ: укрепване на тялото, всекидневни хигиенни бани, слънчево или кварцово облъчване, предпазване от тютюнев дим и замърсяване.

ДИЕТА: предимно плодово-зеленчукова и белтъчна храна, богата на витамини А и В, без пикантни подправки, да се избягват сладките, мазните и тестените продукти, алкохолът, кафето, шоколадът.

ВЪНШНО: всекидневно измиване с гореща вода и сапун, обтриване със салицилов спирт, парни бани с лайка, липов цвят или сода за хляб, пудрене със сулфамиден или антибиотичен прах. Да се избягва мазането с кремове или изстискването на комедоните.

КОЗМЕТИЧНО БИЛКОЛЕЧЕНИЕ: прилага се след предварително почистване на кожата.

МАЗАНЕ С ПРЕСЕН СОК: от смокинови листа, от магданоз, от стъргани корени на хрян. Пъпките се мажат два пъти дневно в продължение на 10—20 дни само с един вид сок.

ЛАЙКА: 10-минутна парна баня с гъста отвара от лайка, след което се налагат лапи от прецедения цвят и се оставят 20 минути. Лицето се избърсва и се обтрива със 75-процентов спирт (да се пазят очите). Прилага се един път на 10 дни.

ДЪБОВИ КОРИ: компрес от запарка — 1 супена лъжица нарязани сухи кори се пускат в 1 чаена чаша кипяща вода и се оставят 4—5 часа да престоят. Прецежда се през марля, прибавя се сокът от 1 лимон и 100 г вода. Натопява се двойна марля и се оставя 30 минути върху пъпчивата кожа (да се пазят очите). Прави се един път дневно в продължение на 10 дни.

БИЛКОВА СМЕС: 20 г жълт кантарион (цветове и листа) и 10 г нарязани корени на репей се варят 10 минути в чаена чаша вода, охлаждат се и се прецеждат. Към отварата се добавя супена лъжица невен до размекване. Маската се поставя върху лицето за 15—20 минути. Изплаква се. Процедурата се повтаря 2—3 пъти седмично.

Отвара за външно и вътрешно лечение (предимно при гнойно акне):

Смесват се 100 г изсушени стръкове от камшик и по 50 г листа от орех, стръкове на трицветна теменуга и корени на репей. Една супена лъжица от билковата смес се вари 5 минути в половин литър вода. Изстинала и прецедена, отварата се пие 4 пъти на ден преди ядене по 100 г. Външно: кожата се маже три пъти на ден или лицето се покрива с намокрена марля за 20 минути.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара