САЩ, средата на XIX век. В южните щати робството все още се приема за нещо нормално и цената на човешкия живот понякога се оказва твърде ниска. Светът е на ръба на промяна. В тези кървави времена на чест, лоялност, но и на тежки страдания, Абнър Марш – един от най-уважаваните речни капитани по Мисисипи, губи цялата си флотилия. Спасението идва в лицето на мистериозния инвеститор Джошуа Йорк, който предлага на капитана да сбъдне мечтата му и заедно да построят най-бързия и красив параход, плавал някога по реката: „Трескав блян”.

treskav_blyan_coverС  тази книга Джордж Р. Р. Мартин ни води сред мъглите на Ню Орлиънс, по бавните води на Мисисипи, сред плантациите на Американския юг, където в сенките на нощта се надига тих ужас, заплашващ да погълне целия свят. Двама мъже, идващи от различни светове, робуващи на различни желания, ще се срещнат, за да променят хода на историята.

„Трескав блян” е вълнуващ нов прочит на вампирския мит от Джордж Р. Р. Мартин. Нещо повече – това е последната книга, писана от Мартин, преди да се захване с мащабния проект, направил го любим автор на милиони читатели по целия свят – култовата поредица „Песен за огън и лед”, адаптирана в хитовия сериал „Игра на тронове”.

Джордж Р. Р. Мартин разказва история, която спокойно може да съперничи на най-добрите примери от готическата литература. Спазвайки всички канони на този жанр, писателят е създал роман за човешката свобода, за различията и предразсъдъците, за правото на избор и за непостижимото съвършенство, което, макар и винаги да ни убягва, никога не спира да ни привлича.

„Книгата ще очарова почитателите на Стивън Кинг и Марк Твен… Мрачна и романтична, пълна с емоции, едновременно смразяваща и вдъхваща надежда, това е история, която ще запомните. Грандиозен успех“, казва друг световен фантаст Роджър Зелазни за романа на Джордж Мартин.

А сега можете да прочетете и „Огън и Кръв“, най-новата книга за 2019 на Джордж Р.Р. Мартин, която разказва историята на дома Таргариен.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара