Когато бях малка не обичах този тип мекици. Наскоро ми се наложи да правя такива за едни деца и тествах различни рецепти. Накрая разбира се, си “разработих” своя, която ми допада най-много.

Мекиците стават крехки, пържат се за отрицателно време (под минута, ако си уцелите добре температурата на олиото), съответно и не са толкова мазни, а с тестото се работи лесно – еластично и разтегливо е. Можете да го замесите от вечерта (ще ви отнеме 10 минути с почистването) и да го оставите в хладилник до сутринта. На сутринта само загрявате тигана с мазнината, раздърпвате на ръце, пържите и… и знаете, всички сме били деца и сме яли мекици!

Необходими продукти:

350 г бяло брашно, ТИП 500, пресято

½ пак. инстантна мая

1 с.л. кафява захар

½ ч.л. сода за хляб

½ ч.л. сол

½ ч.л. оцет

1 бр. яйце

100 г кисело мляко

150 г прясно мляко, хладко

50 г брашно за премесване

Начин на приготвяне:

Тестото

Пресейте брашното в голяма купа и прибавете маята, захарта и содата. Разбъркайте с ръце. Направете кладенче в брашното.

Смесете солта с оцета в малка купичка и разбъркайте, за да започне да се стапя солта. Сипете в кладенчето, заедно с всички останали мокри съставки.

Започнете да разбърквате внимателно мокрите съставки, като така лека-полека ще започне да се замесва и брашното.

Когато цялото брашно се е замесило омесете малко тестото в купата, след което го извадете върху леко набрашнена повърхност и го доомесете докато стане гладко.

Прехвърлете го обратно в купата и я покрийте плътно със стреч фолио. Оставете тестото да втаса за около 40 минути или докато не удвои обема си. Можете да го оставите и в хладилник за през нощта.

Оформяне и пържене

Загрейте 2 пръста олио в широк тиган на средна степен на котлона.

С помощта на ножица отрежете малко, колкото яйце, парче тесто. Направете го на топче, след което внимателно го раздърпайте докато се изтъни и се оформи мекица голяма около една педя.

Изпържете оформената мекица в загрятата мазнина за около 30 секунди, след което внимателно я обърнете, за да се изпържи и от другата страна.

Извадете готовите мекици върху кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.

Поднесете топли със сладко, мед или сирене. Или всичко заедно…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара