Стефан Данаилов, легендата на българското кино и един от най-обичаните ни актьори, Ламбо, както го наричаха, почина на 76-годишна възраст, дни преди на навърши 77.

Актьорът си отиде след дълго и тежко боледуване в полунощ тази нощ във ВМА. През лятото той претърпя операция на тазобедрената става след падане, а в началото на месеца бе приет във ВМА с белодробен проблем. Преди 4 години пребори онкологично заболяване, а миналата година каза, че страда от „Паркинсон“.

Ще го помним и обичаме от над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Играе в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Морето“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска”, „Търновската царица“, „Дами канят“, сериалите „На всеки километър“, „Фамилията“. Ламбо се снима и в много чуждестранни продукции, една от които – сериалът „Октопод“.

Стефан Данаилов като модел за култовата корица на „Жента днес“, бр. 6 от 1976 г.

Той имаше не само любовта на публиката, но и огромната обич и уважение на своите студенти, които го наричаха Мастъра.

Извън театъра и киното, Стефан Данаилов бе и един от най-харизматичните участници в българската политика. Казваше за себе си – „аз съм бесепарче“. Мнозина си спомнят как именно неговото слово спаси от вътрешнопартийна война един инфарктен конгрес на БСП, на който столетницата гласува, че е за членство на страната ни в НАТО. Дългогодишен депутат, министър на културата и кандидат за вицепрезидент от БСП, Ламбо е може би единственият, който бе обичан и уважаван и от свои, и от чужди.

Всички мъже ли са такива?

Стефан Данаилов отговаря на читателско писмо

Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?

Стефан Данаилов: Спасих се от влюбване в себе си

Миговете с любимата жена могат да победят времето

https://www.youtube.com/watch?v=rD_z2_I8UHQ

Facebook Twitter Google+

0 Коментара