В Япония децата рядко се раждат от несемейни родители. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установи, че през 2014 г. са се родили само 2,3 процента извънбрачни деца. В същото време този процент в САЩ е 40,2, а в Обединеното кралство 47,6. Само Корея изпреварва Япония по този показател – там извънбрачните деца са едва 1,9 процента.

В Япония раждането на дете е ангажимент на различните поколения. Когато терминът на жената наближи, тя се връща при родителите си. Тази практика се нарича сатогаери(里帰り), което буквално означава „завръщане вкъщи“. Бременните жени обикновено се регистрират за раждане в най-близката до дома на родителите си болница, а според едно изследване от 2005 г. над половината от ражданията се случват в болнично заведение.

Както сочи статистиката от 2011 г., днес около 50 процента от съпрузите присъстват на раждането на децата си. Този процент при младите брачни двойки е по-голям. Лекарите насърчават татковците да присъстват в родилата зала и изглежда, тези съвети срещат подходящ отзвук, защото традицията бременните да са при родителите си преди раждането отнема нещо от ролята на съпрузите и не може да се нарече „споделяне на събитието“.

Младите японски майки и техните бебета остават за по-дълго в болницата в сравнение с техните отвъдморски връстнички. Това обикновено продължава не повече от една седмица, докато майките в Америка са насърчавани да остават под наблюдение само за едно денонощие след раждането. Когато синът ни се роди в Обединеното кралство, ни помолиха да напуснем родилното, щом сме в състояние да направим това, и ние на практика си излязохме още в деня на раждането.

В Япония младите майки обикновено се връщат в дома на своите родители заедно с новороденото – друга традиция, останала от времето, когато раждането съвсем не е било безопасна работа. Думата токоаге (床上げ) буквално означава „да си оправя леглото“ и се употребява за родилки, които вече са в състояние да се върнат към изпълнение на обичайните си задължения, като същевременно сами се грижат за бебетата.

Тези старовремски традиции имат за цел също така татковците да могат да са на работа непосредствено до раждането на детето и след това отново веднага да се върнат на работното си място. При всяко положение им се налага да стоят настрана известно време както от своите съпруги, така и от новородените.

Широко известна е статистиката, че вече близо половин век японските семейства раждат средно под 2 деца (което е по-малко от естественото възпроизводство на родителите). Това води до намаляване на населението и до бързо повишаване на средната възраст на жителите. Активната подкрепа от страна на родителите на родилката създава добри условия за сплотяване на семействата, но някак си не дава възможност на близките на таткото също да помагат активно.

Японското правителство не стои със скръстени ръце и насърчава компаниите да дават възможност за платено бащинство на своите служители. Социалните норми, продиктувани от традициите, не позволяват на мъжете напълно да се възползват от тази възможност. Вмешателството на възрастните при появата на дете често затруднява избора на младата двойка дали да имат дете. Смята се, че около 20 процента от бременностите завършват с аборт по настояване на бащите, а не заради здравословни проблеми на жената или на плода.

При сериозните демографски проблеми японското правителство и обществото, от една страна, са добре запознати с необходимостта да променят своето отношение към раждането на деца. Реалността обаче много бавно се променя. След като появата на бебе вече става най-често веднъж в живота на младите родители, те разчитат почти изцяло за съвет от своите родителите, а техните ценности и норми са от една отдавна отминала епоха. Освен това днес възрастните хора вече станаха повече от бебетата в Япония.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара