Маделин Стюарт е първият модел в света със синдром на Даун, който става лице на козметична компания. Тя е и първият модел със синдром на Даун, който участва в седмиците на модата в Азия – Китай, Дубай, Русия и взима ежегодно участие в седмиците на модата в Париж, Лондон и Ню Йорк.

Маделин е първият човек с интелектуални затруднения, който получава работна виза за САЩ. През 2018 г. списание „Форбс” я обявява за Game Changer номер едно в света (човек, който променя правилата на играта).

Била e на кориците на най-големите модни списания,

 

включително Vogue, Elle, Cosmopolitan, Marie Claire, People и т.н.

И тази година Маделин участва в седмиците на модата в Ню Йорк и Лондон. “Наложи се да откажем участие в седмицата на модата в Париж и Милано обаче, защото Маделин все още се възстановява от отворена сърдечна операция, която претърпя преди няколко месеца”, казва Роузан Стюарт, майката на Маделин и нейн мениджър.

Разговарям с двете малко след като са се върнали в родния Брисбейн, Австралия, и преди да заминат за модно участие в Малта.  Докато са си у дома, Маделин е във фитнес залата 6 дни в седмицата и танцува 6 часа седмично. Характерно за синдрома на Даун е напълняването, затова е необходим и строг режим. С такъв режим започва и кариерата на Маделин Стюарт през 2015 г.

Роузан завежда дъщеря си на модно ревю за развлечение, но Маделин се влюбва в подиума и се обръща към майка си с думите

“Мамо, аз модел.”

Няколко месеца по-късно, след постоянни тренировки и строга диета, Роузан качва снимки  на Мадалин “преди” и “след” режима във Фейсбук. Само за денонощие снимките набират почти 7 милиона гледания. Предложенията за участия в модни събития не закъсняват. През септември 2015 г. Маделин прави първото си участие на седмицата на модата в Ню Йорк.

Питам Роузан дали е била поготвена за този грандиозен успех.

“Мисля, че бях подготвена, но може би не разбирах дотолкова света, в който навлизахме. Аз съм дърводелец по професия и прекарах последните 19 години, създавайки своя  бизнес. Това ме научи да се застъпвам за правата на жените, а след като родих Маделин – и за правата на хората с увреждания.

Що се отнася до успеха на Маделин на модния подиум, тя винаги е била успешна – танцува, участва в специалните олимпийски игри като мажоретка. Мисля, че просто степента на популярност се промени заради социалните медии, но не и степента на заетост – тя не се е променила.

Маделин никога не е седяла на едно място и определено никога

не е позволявала на различността й да я определя.

Възпитах я да вярва, че е способна и неудържима и тя стана точно такава. Кажете й, че е красива и тя ще ви отговори „Благодаря, знам!“ Ще си помислите, че това е арогантно, но ако я опознаете, ще разберете, че тя просто ви заявява факт и няма нужда да се преструва, че не е. Тя знае, колко струва и се гордее със себе си. Освен това, тя ще ви каже също, че и вие сте красиви и ще ви прегърне.

Маделин е най-милата душа на света.

Ако някой ми каже на мен, че съм красива, аз ще се смутя и ще си помисля, че просто се опитва да бъде учтив. А колко бих искала да имам нейното положително отношение и усещане за собствена стойност.

Маделин наистина може да ни научи на всичко, което е истински важно в този свят – доброта, любов и приемане на себе си и на другите.”

Този успех, разбира се, не идва без много спечелени и изгубени битки. Какви трудности трябваше да преодолеете по пътя си и на какво ви научиха, питам Роузан.

“Първата трудност, с която трябваше да се сблъскам, е изолацията, която идва заедно с детето с увреждане. Преди 22 години светът не беше толкова приемащ, колкото е сега. Хората не знаеха какво да кажат или как да се държат и затова им беше по-лесно просто да стоят настрана. Това, разбира се, разби сърцето ми, но ме направи по-силен човек. Направи ме независима и

създаде връзка между дъщеря ми и мен, която не може да бъде прекъсната.

Що се касае до модната индустрия, най-трудното препятствие е финансовата компенсация. Повечето дизайнери, с които работим, са нови дизайнери, дизайнери – визионери, които са отворени и могат да видят значението и силата на многообразието. За съжаление тъй като са нови дизайнери, нямат голям бюджет и на Маделин не винаги се плаща така, както трябва.”

Финансовите трудности обаче вървят ръка за ръка с удовлетворението и емоционалната отплата. Роузан ми разказва за усилията, които коства това начинание, но и че не би се отказала. “Мисля, че радостта от следващата й работа, вълнението от срещи с нови хора и любовта към подиума теглят Маделин напред. Тя наистина не обича да е у дома, обича да пътува по света и е

истински щастлива на модния подиум.”

В по-глобален мащаб работата на Маделин Стюарт носи вдъхновение и промяна от световен мащаб и е от особено значение за насърчаването на многообразието и разрушаването на стереотипите и закостенелите мирогледи в света на модната идустрия. Роузан вижда въздействието, което оказва върху индустрията, културата, обикновените хора.

“Виждам как се променя модната сцена през последните 4 години. Когато започнахме да се занимаваме с мода, нямаше хора с увреждания на модния подиум. Сега се виждат все по-често и също така виждаме и хора с увреждания в модни кампании, което е невероятно. Много хора се свързват с мен през социалните мрежи и ми казват, че преди да се запознаят с работата ми, не са знаели как да се свържат или да общуват с някой с увреждане, а сега не им е трудно. “

Питам Роузан какво според нея се е променило за времето, през което менажира Мадалин и какво все още се надява, че ще се промени що се касае до стигмата върху хората с увреждания.

“Има широко разпространено схващане, че хората с увреждания не са способни, не могат да живеят нормален живот и няма как да бъдат успешни. Слава богу, днес по-често можем да видим хора с увреждания, които правят невероятни неща – има собственици на големи успешни бизнеси, готвачи, танцьори, модели, музиканти, инфлуенсъри. Хората започват да разбират, че всеки е способен, ако му се даде шанс, може да живее нормален и независим живот.

Просто трябва да има този шанс.

Надявам се с времето да видим хора с увреждания във всяка голяма организация, на всеки подиум и по всички телевизии. Това са хора като всички останали и заслужават същата любов и уважение.”

Според Маделин и майка й все още има разбирания, с които трябва да се борим. “За жените все още съдят по начина, по който изглеждат (както и за мъжете, всъщност). Вярвам, че с времето това ще се промени. Необходимо е да има представяне на всички типове тела в медиите, хората да се научат да обичат себе си и да разбират, че не е реалистично да имаш тяло като модел. Някои хора са благословени да изглеждат така естествено, но повечето хора трябва да работят ден и нощ, за да поддържат такъв външен вид и това е прекалено голям натиск, за да продължи дълги периоди от време”, казва Роузан.

Завършваме разговора с темата за женския успех и Роузан ми казва, че всеки може да е успешен, стига да вярва и да е силен.

“Мисля, че най-важното е да си силна жена, успехът идва естествено, ако вярваш в себе си и в това, за което се бориш. Чрез силата се научаваме да не се отказваме, научаваме се как да правим нещата и да не се съмняваме в себе си, само със сила и вяра всеки може да бъде наистина успешен. Надявам се, че жените ще бъдат вдъхновени от нашия успех и ще им дадем надежда и сила да следват мечтите си.”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара