Гений, легенда и зависимости. Живот на върхове и спадове. Десетилетия наред наркотиците му помагат да играе, но съсипват живота му извън терена. Диего Марадона се издига от обикновено момче на улицата до футболен Бог, но не успява да доживее старините си, умирайки едва на 60 години. Като причина за смъртта е посочена сърдечна недостатъчност, но дали това е така?

Photo by Archivo El Grafico/Getty Images

На 24 януари (неделя) от 23:00 часа Discovery Channel ще излъчи документалния филм „Какво погуби Марадона?“, предлагайки на зрителите разкази от първо лице от близки до футболната легенда.

След преждевременната му смърт филмът „Какво погуби Марадона?“ обединява необикновения живот на човек, който е бил пристрастен към наркотиците извън терена, но също така е разчитал на коктейл от фармацевтични продукти по време на мачовете. Разкрива се и как този смъртоносен начин на живот, воден откакто Марадона е бил дете, в крайна сметка се е превърнал в предписание за смъртта му.

Shaun Botterill – FIFA/FIFA via Getty Images

Историята му е и гениална, и болезнена. Води началото си от бунтарския град в Буенос Айрес, където Марадона играе футбол с приятелите си в продължение на часове, а по-късно се  превръща във футболна суперзвезда, позната и почитана по целия свят.

Неговото детство, преминало в бедност, го поставя в неравностойно положение и въпреки невероятния си талант на терена, Марадона е подложен на лечения за укрепване на физиката си. По-младите му години са изпълнени с постоянна медицинска намеса.

Божията ръка силно се отличава и на мача с Англия, където Марадона води страната си до победа на Световното първенство през 1986 г. в Мексико, както и до място на финала четири години по-късно. Той чупи световния трансферен рекорд, присъединявайки се към италианския клуб Наполи за £ 6,9 млн., но с нарастването на доходите му се увеличава и натискът. Марадона започва да показва признаците на пристрастяване към алкохола и кокаина, както и към лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Предварителната аутопсия, представена от аржентинските медии, разкрива белодробен оток, причинен от сърдечна недостатъчност, но животът с постоянен натиск, пристрастяването и злоупотребите с тялото отнемат живота на легендата.

Разкази на близки до него хора като футболният агент  Джон Смит, представляващ Марадона; бившият му треньор Фернандо Синьорини и бившият капитан на Наполи Джузепе Брусколоти разкриват как този смъртоносен начин на живот, започнал когато Марадона е бил само дете, в крайна сметка е довел до преждевременната му смърт.

Повторения на документалния филм „Какво погуби Марадона?“ ще се излъчат на 25 януари (понеделник) от 00:00 часа, 28 януари (четвъртък) от 00:00 часа и на 30 януари (събота) от 01:00 часа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара