Работата предизвиква толкова много стрес, че вече е глобален проблем за общественото здраве. Японски учени установиха, че работещите хора, които редовно се разхождат в паркове или гори, се справят по-добре със стреса на работното място, съобщи „Сайънс дейли“.

Резултатите от изследването на проф. Шиничиро Сасахара от университета в Цукуба са публикувани в сп. „Пъблик хелт ин практис“.

Екипът му е анализирал резултатите на работещи хора при оценка на „чувство на съгласуваност“, демографски показатели и навиците им да се разхождат. „Чувството на съгласуваност“ е понятие, въведено от Арон Антоновски през 70-те години на миналия век. То оценява откриването на чувство за смисъл в живота, разпознаване и разбиране за стреса и чувството на готовност и способност да се справим със стреса. Изследвания са показвали, че фактори като степента на образование и съжителството с друг човек усилват чувството на съгласуваност, а пушенето и недостигът на физическа активност го намаляват. Хората с високи показатели при оценка на чувството на съгласуваност са по-устойчиви на стрес.

В изследването са отчетени данните на над 6000 работещи японци на възраст от 20 г. до 60 г. То установило най-високи стойности на чувството на съгласуваност при хората, които редовно се разхождат в гората, паркове и зелени пространства.

„Изследването ни показва, че разходка поне веднъж седмично в гората или парк може да помогне на хората да повишат чувството си за съгласуваност“, каза проф. Сасахара.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара