В наши дни едно от най-сериозните метаболитни нарушения, безспорно, е затлъстяването. Много често то е разглеждано повече като естетически проблем, отколкото като състояние, което пряко касае здравословното ни състояние. Истината е, че наднорменото тегло крие безброй рискове за здравето.

Наднорменото тегло, особено затлъстяването, намалява почти всеки аспект на здравето – от репродуктивната и дихателна функция, до паметта и настроението. Увеличава риска от няколко инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. 

Казано накратко – теглото в нездравословни граници намалява качеството и продължителността на живота.

Добрата новина е, че загубата на по-малко от 5% до 10% от телесната маса води до съществени ползи за здравето на хората с наднормено тегло. Нека не забравяме, че здравословният и ефективен начин за отслабване изисква време и внимание – това трябва да се случи бавно и постепенно, не чрез гладуване, а с подходящ хранителен режим.

В тази статия сме събрали основните рискове за здравето от наднорменото тегло и затлъстяването. Вижте кои са те и как можем да ги избегнем:

Затлъстяване и диабет тип 2

Диабет тип 2 е състоянието, което най- силно се повлиява от телесното тегло. Един от първите контролируеми  рискови фактори за развитие на болестта е именно наднорменото тегло.

Мастните клетки, особено в областта на талията, секретират хормони и други вещества, които предизвикват възпаления. А възпаленията от своя страна, когато не са реакция на имунната система, могат да доведат до здравословни проблеми. Неправилните възпаления могат да направят тялото по-малко чувствително към инсулина, както и да променят и начина, по който то преработва мазнините и въглехидратите. Резултатът от това са по-високи нива на кръвна захар и съответно диабет и усложнения

Умерената загуба на тегло може да предотврати или забави началото на диабет при хора, които са изложени на висок риск.

Затлъстяване и респираторни заболявания

Дали сте се замисляли, че астмата и  обструктивна сънна апнея са всъщност респираторни заболявания, тясно свързани с наднорменото тегло и затлъстяването?

Натрупването на мастна тъкан, например, може да ограничи диафрагматата и на свой ред белия дроб, а натрупването на мазнини може да намали гъвкавостта на гръдната стена, дихателната сила на мускулите и да стесни дихателните пътища в белите дробове.

Затлъстяването  увеличава риска от развитие на астма при мъжете и жените с 50%.

Затлъстяване и сърдечносъдови заболявания

Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на исхемична болест на сърцето, инсулт и сърдечносъдова смърт. Редица проучвания са доказали пряката връзка между наднормените килограми и тези три рискови фактори. Изследователите изчислили, че хора с наднормено тегло са с 32% по-висок риск от коронарна болест на сърцето. Теглото извън нормални стойности  увеличава риска и от исхемичен инсулт с 22%, а затлъстяването-  с 64%. Не на последно място, жените с наднормено тегло  и затлъстяване са с 62% по-голям риск от ранна сърдечна смърт.

Отново, отслабването с от 5% до 10 % може да бъде благоприятно и да подобри сърдечносъдовите рискови фактори при хората с наднормено тегло. Това е така, защото загубата на тегло води до понижение  на  кръвното налягане, лошия LDL холестерол и триглицеридите.

Затлъстяване и Алцхаймер и деменция

При хората със затлъстяване рискът от развитие на Алцхаймер е с 42% по-висок.

Наднорменото тегло е сред потенциалните рискови фактори  за болестта на Алцхаймер и деменция, които се превърнаха в бич за обществата с високата продължителност на живот.

Затлъстяване и артрит и други скелетно-мускулни смущения

Съвсем логично е наднорменото тегло да доведе до механични натоварвания на костно- мускулната система. Затлъстяването се свързва със заболявания като артрит, както и остеоартрит на коляното и бедрото.

Рисковете за изброените заболявания, намаляват значително, при постигане и поддържане на здравословни килограми.

Затлъстяването е обратимо, но все пак е много по-трудно да свалите, отколкото да натрупате килограми.

Най-добрата грижа за здравето е превенцията на затлъстяването. В същото време никога не е късно да започнете да се грижите за себе си по-добре и да откриете най-подходящия за вас хранителен режим, който да ви помогне да постигнете и задържите оптималното за вас тегло, като се научите да се храните правилно.

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим, влезте в www.topforma.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара